Черният шоколад намалява риска от депресия, съобщава британският вестник The Telegraph. 7,6% от всички 13 хил. души, които са взели участие проучване са имали симптоми на депресия, но само 1,5% от хората приемали често черен шоколад са показали такива признаци.
Тестовете са проведени от Лондонския „Юнивърсити Колидж“, Университетът „Калгари“ и канадската „Алберта Хелт сървис“. Според крайните резултатите, хората, които са консумирали между 100 и 540 грама шоколад по техен избор дневно са намалили рисковете си от депресия с 57 на сто.
„Това проучване дава доказателства, че консумирането на шоколад и по-точно на черен шоколад, може да бъде свързано с намаляване рисковете за развитие на симптоми на депресия“, каза д-р. Сара Джаксън, един от авторите на проекта.
Според нея обаче е нужно да се проведат още тестове, тъй като е възможно да има и други фактори, които едновременно да карат хората да ядат шоколад и/или изпадат във форма на депресия. „Нужно е да се разбере типа и количеството на лакомството, чието приемане води до най-голям шанс за превенцията на депресията и справянето с нея“, допълни още тя.
Шоколадът съдържа редица психоактивни вещества, които могат да доведат до чувство на еуфория, което е подобно на това при пушещите канабис. Черният шоколад пък има висока концентрация на флавоноиди, които са антиоксиданти. Но някои британски специалисти призоваха шоколадът да се консумира с мярка, тъй като на свой ред може да доведе до други здравословни проблеми.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
Тръмп избра продуцента на неговото реалити ''Стажантът'' за специален пратеник в Англия
Орбан: Унгарската компания MOL иска да купи рафинерията на ''Лукойл'' в Бургас
Вълна от опити за палежи залива Русия
Орбан: Унгарската компания MOL иска да купи рафинерията на ''Лукойл'' в Бургас