Чехия затваря училищата и мобилизира студенти за борба с втората вълна на COVID

Словакия забранява събирането на повече от 6 души и затваря фитнес центровете, ресторантите ще изпълняват само поръчки за вкъщи

OFFNews 13 октомври 2020 в 10:23 6931 1

Снимка БТА/AP, архив

Андрей Бабиш, министър-председател на Чехия

Чехия затваря всички училища в опит да ограничи втората коронавирусна вълна. Изключение се прави само за детските градини. Ограничават се социалните събития, съобщава европейската редакция на Politico.

Решението бе взето късно в понеделник и е свързано със смъртните случаи в 10.7-милионната страна, чийто брой надхвърли 1000, а нивото на заразените за денонощие се увеличи до едно от най-високите в света.

Новите мерки обяви министър-председателят Андрей Бабиш. Те влизат в сила от сряда, 14 октомври и включват още: затваряне на всички ресторанти, барове и клубове до началото на ноември; ограничаване на публичните събития - няма да могат да се събират повече от шест души на едно място; забранява се консумацията на алкохол на обществени места.

"Ако средният брой на възпроизвеждане се намали до 0.8, мерките ще бъдат облекчени", обещава Бабиш. Така нареченият R-номер (от reproduction - възпроизвеждане, англ.) измерва способността на заразата да се разпространява. В момента той е около 1.4.

Чехия е сред страните давани за пример заради начина, по който се справи с пандемията в началото ù, през пролетта. Тя беше първата европейска държава, която задължи населението си да носи маски на публични места и първата, която облекчи мерките, когато вирусът започна да отстъпва.

И все пак - отбелязва Politico - правителството реагира относително мудно, когато броят на заразените отново започна да расте и въведе "плахи" мерки едва когато дневният брой на потвърдените новозаразени наближи и прехвърли 1000. На 9 октомври в страната бяха установени повече от 8 600 случая на болни от 8,600 COVID-19. Ако говорим за сравнение на база глава от населението, в САЩ това би се равнявало приблизително на 259 000 случая.

Чешките медици на първа линия също са сериозно засегнати от пандемията. По данни от Чешката медицинска камара броят на заразените здравни специалисти почти се е удвоил в рамките на една седмица. Към 10 октомври са заразени 978 лекари и 1 862 медицински сестри.  В резултат на недостига на специалисти най-вероятно правителството ще "мобилизира" студенти по медицина в четвърти и пети курс. 

Подобно на съседката си Словакия забранява събирането на повече от шест души на едно място с цел ограничаване на коронавирусната пандемия. Ограничението влиза в сила също от утре, 13 октомври, предава ДПА.

Останалите въвеждани мерки (в сила от четвъртък) са: задължително носене на маска на обществени места; затваряне на фитнес центровете, плувните басейни и сауните; ограничаване работата на ресторантите, които ще могат да изпълняват единствено поръчки за вкъщи, но не и да обслужват клиенти на място; хранителните магазини и аптеките ще имат "прозорци" от часове, в които ще обслужват единствено възрастни хора; провеждането на събитията с много хора се забраняват; спортните състезания ще се провеждат без публика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!