Чехия въвежда нови правила за влизане на българи

OFFNews Последна промяна на 22 август 2021 в 17:58 2203 0

Снимка Pixabay

Чешката република въвежда нови правила за пътуващите от България, считано от утре, 23 август, съобщава Министерството на външните работи.

Всички граждани, които пристигат от България в Чехия, следва да представят отрицателен PCR тест, направен най-много 72 часа преди пътуването. Изключение се допуска за преболедували или ваксинирани граждани, които могат да го докажат.

Пристигащите от България следва да попълнят предварително електронен формуляр на пътуващия и да го представят при поискване на граничния пункт. Формулярът може да бъде открит на следния интернет адрес: https://plf.uzis.cz/

При пътуване през Чешката република транзит с напускане на страната до 12 часа след влизането няма изискване за регистрация на пътника преди пътуването. Няма и изискване и за представяне на антигенен или PCR тест преди или след влизане в Чешката република.

Сред новите правила за пътуващите до страната е и изискване за самоизолация за гражданите, пристигащи от България, като между петия и четиринадесетия ден на пребиваване в Чешката република те следва отново да си направят PCR тест.

Гражданите могат подробно да се запознаят с актуалните изисквания за влизане в Чешката република в съответствие с действащите противоепидемични мерки, както следва:

- правила за граждани, пребиваващи в ЕС: https://www.mvcr.cz/mvcren/imgDetail.aspx?docid=22328391

- правила за граждани, които не пребивават в ЕС: https://www.mvcr.cz/mvcren/imgDetail.aspx?docid=22328394

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обръщат към българското посолство в Прага на следните телефонни номера: +420 222 212 011; +420 222 211 258, както и на дежурен телефон в извънработно време: +420 774 790 991. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: Embassy.Prague@mfa.bg.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови