Частните болници: Имаме готовност да се включим в битката с COVID-19

OFFNews 11 март 2020 в 20:33 2418 0

Имаме готовност да ангажираме нашите лаборатории за изследване на пациенти с COVID-19, както и да прилагаме бързи тестове за диагностика на пациентите и медицинския персонал, в случаи на съмнения за заразяване с COVID-19.

Това гласи позицията на Българската болнична асоциация по повод настъпилата епидемиологична обстановка.

Писмото от асоциацията е отговор на зачестилите въпроси на пациентите дали могат да се обръщат към частни лечебни заведения в този случай.

"Искаме да ви уверим, че частните болници са единна и неразделна част от здравната система в България, която има равностойни функции с държавните болници. В ББА членуват 90% частни лечебни заведения и всички лечебни заведения за болнична помощ – членове на Българска болнична асоциация, са предприели необходимите и установени в страната мерки за ограничаване на рисковете от заболяване и адекватно провеждане на лечението на пациенти", се казва още в позицията на ББА.

Към този момент са приведени в изпълнение получените указания от компетентните институции на световно и местно ниво, съдържащи мерки за недопускане и ограничаване разпространението на вируса на територията на лечебните заведения.

От асоциацията очакват да им бъдат предоставени от Националния кризисен щаб: специфичния реактив, необходим за провеждане на изследванията; предпазни костюми за персонала, както и другите съпътстващи епидемиологичната стратегия средства за превенция и защита – както на пациентите, така и на персонала.

По информация от Световната здравна организация, разпространението на COVID 19 може да бъде значително забавено или дори обърнато чрез прилагането на здрави ограничителни и контролни дейности.

Болниците, които членуват в Българска болнична асоциация, са предприели всички необходими действия, които са заложени в предписанията, за да се осигури подготовка и обезпечение на всички пациенти, в случай на нужда от медицинска помощ и са с ниво на обезпеченост на реакцията над средното за страната.

Имаме готовност, заедно с колегите от всички лечебни заведения в България, да вземем участие във всички организирани от правителството противоепидемични действия в зависимост от конкретната ситуация и нужди, като очакваме Националния кризисен щаб да посочи алгоритъм за това, както и да обяви национален план за финансиране на епидемиологичната ситуация, казват още от ББА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови