Чакаме 14 040 дози от ваксината на Пфайзер идната седмица

Няма забавяне при ваксинацията в България, отчете шефът на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов

Янка Петкова 21 януари 2021 в 12:28 884 0

"14 040 дози очакваме следващата седмица от ваксините на „Пфайзер”. Те ще компенсират тези, които не дойдоха тази седмица. За месец февруари е планирана доставка на 83 хиляди дози, а за март 104 хиляди дози“, съобщи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов по време на традиционния брифинг за разпространението на коронавируса у нас.

Той припомни, че забавянето тази седмица е причинено от модифициране в производствения процес, което трябва да увеличи капацитета на производство и допълни, че от месец март се очакват по-големи доставки.

„До края на март са договорени 54 хиляди дози от „Модерна”. На 25 януари трябва да пристигнат 3 600 дози, каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата. Очаква се решението на Европейската агенция по лекарствата на „Астра Зенека“. Ако становището е положително и ЕК издаде разрешение, е възможно през февруари и март ще получим стотици хиляди дози от „Астра Зенека”, обясни Кирилов, но уточни, че докато няма становище и оценка, не може да даде конкретни данни за доставките.

По думите му напредват изследването и процедурата по одобрение на ваксината на „Джонсън и Джонсън“, което дава надежда, че през март-април страната ще разполага с четири ваксини, каза Кирилов.

Няма забавяне на ваксинацията у нас

Темпът на ваксинацията у нас се провежда изключително добре, за разлика от редица други страни. Ние успяваме да запазим втората ваксинация. Това каза ръководителят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов на редовния брифинг на НОЩ. Той обясни, че в общия план България излиза на по-задно място - 0,2% по отношение на ваксинирането. Но това зависи и от броя ваксини, добави той.

По думите му графикът е много добър, няма забавяне при поставянето на ваксините, те се използват веднага щом пристигнат.

Шефът на Националния ваксинационен щаб съобщи и статистиката за ваксинираните до този момент у нас: има повече ваксинирани мъже - 63%, жените са 37%; лекари - 46%, сестри - 23%, помощен персонал - 19%; зъболекари – 3%; фармацевти и други - 7%

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews