Бустерна доза може да се приложи и при младежи от 12 до 17 години

OFFNews 25 март 2022 в 12:03 918 0

Снимка Министерство на здравеопазването

От този месец във възрастовата група 12-17 г. може да се приложи бустерна доза от ваксината Comirnaty (на производителя Pfizer/BioNTech). Бустерната доза се поставя най-малко 6 месеца след завършен ваксинационен курс със същата ваксина, посочват от Министерството на здравеопазването.

В тази възрастова група за първична имунизация одобрени в Европейския съюз са двете иРНК ваксини: Comirnaty (на Pfizer/BioNTech) и Spikevax (на Moderna).

Завършеният ваксинационен курс и бустерната доза помагат на имунната система при среща с вируса да реагира адекватно чрез създадените вследствие на ваксинацията антитела.

Бустерната ваксина допринася за ефективно поддържане на ваксиналната защита независимо от възрастта, наличието или липсата на съпътстващи заболявания. Допълнителни дози ваксини (реимунизации) се прилагат от десетилетия и при ваксинопредотвратими заболявания като коклюш, полиомиелит, тетанус, дифтерия и т.н.

Завършеният ваксинационен курс и бустерната доза ефективно предпазват от тежко боледуване и последващи усложнения за здравето (т.нар. пост-COVID състояния).

При децата и младежите реакциите след поставяне на бустерна ваксина не се различават от тези след първичната ваксинация срещу COVID-19 и от тези след поставянето на други ваксини в тази възраст. Най-често срещаните очаквани нежелани реакции са болка или зачервяване на мястото на убождането; отпадналост; болки в ставите и мускулите; втрисане и повишена телесна температура (редки случаи).

Какви са възможните ваксинационни схеми в различните възрастови групи (кои ваксини могат да бъдат „комбинирани“, какъв е интервалът между дозите, каква бустерна ваксина да изберем) вижте в таблицата по-долу:

Още полезна информация можете да намерите на сайта – част от информационната кампания „Плюс мен“ на Министерството на здравеопазването за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови