Бургазлии се включват в Коледно предизвикателство – даряват кръв за непознати

OFFNews Последна промяна на 08 декември 2021 в 11:52 322 0

Активни кръводарители стартираха Коледно предизвикателство, с което ще спасят живота на хора, които не познават. Под мотото „Грижа ни е“ те организираха събитие във фейсбук, с което приканват бургазлии да дарят кръв, да си направят снимка и да тагнат трима свои приятели, за да ги предизвикат да направят същото.

С тази "верига на доброто" те се надяват да помогнат на непознати, които се нуждаят от спешно кръвопреливане.

„Включих се, защото и днес в болницата има нечия майка, баща или дете, които се нуждаят от кръвопреливане. Утре ще приемат човек – пострадал в катастрофа, опериран по спешност, или онкоболен. Той също ще има нужда от кръвопреливане. Ние не познаваме тези хора, но всеки ден виждаме призиви на някой отчаян човек, който търси кръводарители за свои близки. А някога тези хора нямат близки и приятели или не им е до събития във фейсбук. Те разчитат на чудо – на някой непознат, който е дарил кръв просто така – доброволно и безвъзмездно, без да очаква нищо в замяна“, обясняват участниците в предизвикателството", казва участник във "веригата на доброто".

„Обикновено преди празници кръводарителите намаляват, това е обичайно за сезона. Но катастрофите и спешните операции не намаляват, пострадалите продължават да се нуждаят от кръв. Празниците са време, в което много хора решават да направят добро, да се включат в благотворителна инициатива, да помогнат на някой нуждаещ се. Със сигурност ще спасите живота поне на един човек, ако дарите кръв“, обясни началникът на Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас д-р Людмила Желязкова.

Да дари кръв може всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години. Работното време на отделението с кръводарители е от 7.40 до 14 ч. всеки работен ден. Всеки кръводарител има право на два дни платен отпуск, с който може да си осигури допълнителна почивка по празниците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови