Бунтът в Спешната помощ: Защо медици се разграничаха от протеста на ''Защита''

OFFNews 31 август 2023 в 12:25 851 0

линейка

Снимка Министерство на здравеопазването

Спешна помощ

Шофьорите в Спешна помощ не са ощетени. Увеличенията от 22% за всички в системата са заради инфлацията. Думите на г-н Митов (председател на синдикат "Защита", б. р.), че тези проценти няма да бъдат получени от всички служители, че няма да бъдат в пълния си размер, са лъжа.

Това каза Росица Палешникова, председател на Медицинската федерация към КТ „Подкрепа” по повод продължаващите протести на шофьорите от Спешна помощ, организирани от "Защита".

Коментарът ѝ е по повод писмо от "Екип на ЦСМП", разпространено в сряда, в което медици от системата на Спешна помощ категорично се разграничават от протестите на шофьорите на линейки.

Протестите на шофьорите продължават и днес. От "Защита" обявиха, че идната седмица ще бъдат блокирани булеварди и магистрали в страна, ако не бъдат изпълнени всички техни искания: увеличение на заплатите, но по точен принцип - за шофьорите увеличение с 600 лв., за лекарски асистент с 500 лв., за лекари с 400 лв., за парамедици с 350 лв., за мед. сестри с 330 лв., а за санитарите със 150 лв.

Спешна помощ е медицинско звено, а не шофьорско или транспортно и се надяваме на вашето разбиране, че това са група хора, които доказуемо лъжат публично – без свян и притеснение и се възползват и злоупотребяват с медиите, които ги отразяват, опитвайки се да всяват напрежение и да извиват ръцете на всички – агресивно и безпардонно! Работата в Спешна помощ е призвание и е безкрайно дискредитиращо и унизително да се принизява до „гледане в паничката на другия“, реагираха медици от ЦСМП.

„Еднакво като процент върху основната заплата на абсолютно всички. Това увеличение са дава като компенсация на инфлацията, а не защото шофьорите искат увеличение. Това трябва да бъде разбрано много добре”, е позицията за увеличението на КТ "Подкрепа" обобщи Пехливанова.

„След това увеличение от 22% ще бъде събран отново Тристранният съвет и ще започнат преговори за нов браншови колективен договор, в който ще бъдат компенсирани шофьорите”, каза председателят на Медицинската федерация към КТ „Подкрепа” и добави, че са опитали да комуникират със синдикат „Защита”, но за сега няма успех.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!