Quantcast

Бул Био няма възможност да произвежда ваксини за Covid-19

OFFNews Последна промяна на 13 декември 2020 в 17:24 1765 0

Снимка БНР/БГНЕС

"На този етап нямаме възможност да произвеждаме ваксини срещу Covid-19", каза пред БНР директорът на държавното дружество "Бул Био" д-р Румен Кофинов пред БНР. Той обясни, че отпуснатите от правителството 22 млн. лева на фирмата са за откриване на нова линия за производство на БЦЖ ваксината, която България доставя и на УНИЦЕФ.

По думите на д-р Кофинов е напълно възможно ваксина да бъде създадена за толкова кратко време и отхвърли всички съмнения в това, като обясни:

"Технологията, по която се произвежда ваксината, е известна поне от 10 години. Само се сменя една информационна РНК с друга информационна РНК и по този начин в най-кратък срок се създава ваксината. Нещата са предвидими".

Д-р Румен Кофинов изрази очакване интересът към ваксината срещу Covid-19 да бъде висок и ваксините да не стигнат:

"Бих се ваксинирал първи", категорично заяви той и уточни, че предпочита да е здрав и да бъде ваксиниран. По думите му е добре всеки да прецени дали предпочита усложненията и уврежданията , които предизвиква боледуването от коронавируса.

"Трябва да се ваксинира критична маса от хора, за да се изкорени заболяването", подчерта той и уточни, че ваксината винаги трябва да бъде поставяна след консултация с личния лекар.

Преди 4 дни правителството отпусна 22 280 000 лв. на БУЛ БИО за изграждане на нова, допълнителна производствена линия за БЦЖ ваксина, реновация на лаборатория за производство на човешки кръвни продукти и възстановяване на производството на антитоксични серуми от конска плазма.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !