Бразилският вариант на ковид е най-опасен, само с ваксини няма да преборим коронавируса

OFFNews 06 февруари 2021 в 08:55 5825 0

Снимка Архив

От новите варианти на COVID-19 най-опасен е Бразилският щам. Той има 20 мутации и по-висока смъртност. Дори естественият, индивидуално придобит имунитет, може би няма да бъде достатъчен. 

Това заяви професор Сорен Хайрабедян, директор на Института по биология и имунология на размножаването към БАН, по Нова тв. 

По думите му само ваксините няма да са достатъчни, за да бъде преборен коронавируса, ще е необходима комбинация от имунизация, естествен имунитет и препарати, които подпомагат лечението.  Според него с комбинация от 

Възможно е вирусът да мутира в организма на човек, ако той боледува по-дълго, каза още проф. Хайрабедян.

Имунната система на всеки човек е различна и реагира по-различен начин. Хора, които имат имунитет, най-вероятно ще бъдат носители на новите щамове, но няма да развият тежка клинична картина. Не трябва да се панират всички. На имунната система й трябват няколко дни, за да изчисти вируса. Ваксинирането не дава 100% или 0% защита, то дава някаква защита. При всички е различно", заяви проф. Хайрабедян. 

Според него как човек ще премине през вируса зависи от неговия организъм и генома му. 

„Световните тенденции са в план защита. Това, което наблюдаваме във Великобритания, много прилича на първия локдаун. Големият брой смъртни случаи се дължи на това, че новите варианти носят повече от една мутация, носят и нови мутации”, каза проф. Хайрабедян.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови