Бразилски учени: Коронавирусът убива неврони в главния мозък

OFFNews 15 октомври 2020 в 15:42 2594 0

Новата коронавирусна инфекция води до гибел на неврони в кората на главни мозък не само при пациенти, изкарали заболяването в тежка форма, но и при онези, които не са се нуждаели от хоспитализация, предаде ТАСС. Агенцията цитира изследване на екип бразилски учени, публикувано в електронната научна библиотека medRxiv.

Изследователите предполагат, че коронавирусът може да предизвика появата на такива заболявания, като шизофрения, болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

"При случаите с тежки пациенти, смъртта на невроните е очаквано явление, тъй като при тях е ниска степента на насищането на кръв с кислород, а това е много вредно за мозъка. Но когато толкова сериозни изменения се проявяват при хора, преболедували в лека или тежка форма COVID-19, това буди сериозна тревога", коментира един от координаторките на научната разработка Даниел Мартинс-ди-Соуза от университета на град Кампинас.

Екипът отбелязва, че коронавирусът поразява астроцитите - клетките, осигуряващи връзката между невроните и отговарящи за тяхното захранване.

Патогенът предизвиква съществени изменения в главния мозък, стигащи до атрофия на отделни негови участъци. С тяхното функциониране е свързано промяната на настроението. Именно този симптом най-често били наблюдаван при изследваните от екипа пациенти.

"При много от случаите, дори и след излекуване преди два месеца от COVID-19, се натъкнахме на симптоми от неврологични нарушения - главобол, прекалена сънливост, влошаване на паметта, загубата на вкус и обоняние. При някои от пациентите бяха констатирани и спазми, въпреки че преди това те не са имали подобни оплаквания", написаха бразилските учени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови