Болница не може да изпише пациент вече 100 дни и не си го дава

OFFNews 12 септември 2019 в 14:00 6175 0

Снимка МБАЛ Асеновград

Болницата в Асеновград не може да изпише пациент вече 100 дни. От 4 месеца 67-годишният мъж лежи в интензивното отделение, но заради тежкото му заболяване не може да бъде изпратен вкъщи. Продължителният му престой обаче трупа загуби за лечебното заведение, съобщи Нова телевизия.

Началникът на отделението д-р Красимира Караманова обясни, че пациентът е при тях от началото на юни. Постъпил е с клинична картина на болестта ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест) във вътрешното отделение и на следващия ден е бил преместен в интензивното. 

По думите на д-р Караманова от няколко дни мъжът диша свободно, но има моменти, в които се налага да му бъде подаван кислород, с кислороден катетър – около 1-2 литра в минута. Според лекарите има надежда да бъде изписан скоро.

По този повод директорът на лечебното заведение д-р Червенков сподели, че в болницата е имало и други пациенти с дълги престои, тъй като има състояния, които налагат продължително болнично лечение, но конкретно в този случай се касае за вече над 100 дни.

„Здравната каса заплаща само една клинична пътека, чиято стойност не покрива лечението. Само преките ни разходи до момента са над 60 000 лв., а Касата плаща за тази пътека 1540 лв. Тя е с десетдневен престой и апаратна вентилация при такива състояния“, каза директорът на болницата.

Той сподели и за един друг проблем - ако пациентът бъде приведен в друга болница, това означава, че ще бъде "пуснат" по същата клинична пътека, което води до вземането на тяхната, вече изработена, клинична пътека. Затова болният щял да остане в МБАЛ Асеновград и ще бъде изписан, след като бъде излекуван.

ХОББ е група хронични заболявания, които протичат със затруднение в дишането. Те са водеща причина за заболяемост и смъртност от респираторни болести в световен мащаб. Най-често срещани са белодробният емфизем и хроничният бронхит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови