Болница е най-големият длъжник на ЕВН. Запорират ѝ сметките заради 3,2 млн. лева неплатен ток

OFFNews 03 юли 2017 в 10:31 3431 0

EVN България Електроснабдяване пристъпва към принудително събиране на милионните задължения за неплатена електрическа енергия на УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ АД в гр. Стара Загора, съобщиха от компанията.

Задълженията на болничното заведение от 2013 г. насам надхвърлят сумата от 3,2 милиона лева, което прави болницата най-големият длъжник на дружеството и сериозен риск за неговата дейност.

Отчитайки специфичния предмет на дейност на лечебното заведение, компанията няма да прекъсне снабдяването с електроенергия, каквато е практиката спрямо всеки друг неизряден длъжник, но ще предприеме запор на банкови сметки и други вземания, посочват от енерго дружеството.

Общата сума на задълженията, които се трупат от 2013 г. до настоящия момент, възлиза на 3,2 милиона лева, включително с обезщетение за забава, законна лихва и разходи по съдебни и изпълнителни производства. Действията на компанията са последица от пет влезли в сила съдебни решения, с които задълженията на УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ АД са установени по основание и размер, но не са заплатени.

От EVN България обяснявят, че от 2013 г. полагат целенасочени усилия към разрешаване на ситуацията по доброволен начин. Писали много писма, провели множество срещи, както с всяко едно от назначаваните през годините ръководства на болницата, така и с представители на Министерство на здравеопазването, Министерство на финансите, Областна администрация Стара Загора, на Община Стара Загора и други институции.

Въпреки сключваните спогодби за разсрочване на задълженията, като за последната от 03.05.2016 г., лечебното заведение не спазвало уговорените погасителни планове, а спорадично заплащаните суми не били достатъчни да покриват дори и текущите задължения за доставена електрическа енергия.

След като и последният опит за доброволно уреждане на задълженията останал без резултат сме принудени да пристъпим към предвидените в закона способи за принудително събиране на задълженията по образуваните срещу болницата изпълнителни дела, заявяват от EVN.

Според дружеството милионните задължения на болницата я правят най-големият длъжник на EVN България Електроснабдяване и като такъв тя вече представлява сериозен риск за финансовата стабилност на компанията и за нейната възможност да обслужва качествено 1,5 милиона клиенти в Югоизточна България, включително и за обезпечаване на сигурността на доставките на електрическа енергия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови