БЛС и МЗ ще обсъждат промени в основния пакет медицински дейности

OFFNews 04 ноември 2019 в 09:01 1903 0

Снимка Архив

Представители на Българския лекарски съюз (БЛС) ще обсъждат днес в Министерството на здравеопазването промените в Наредба 3 за основния пакет дейности, която беше отменена от Върховния административен съд (ВАС).

Наредба 3 описва медицинските дейности, за които НЗОК плаща. На базата на този документ НЗОК и Лекарският съюз сключват Национален рамков договор, в който се определят цените на всяка от медицинските дейности.
По-рано тази година ВАС отмени наредбата, след жалба на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) и на Националното сдружение на частните болници. Здравното министерство и НЗОК обжалваха, но ВАС потвърди решението си.

Един от мотивите на съда е, че липсва анализ на финансовите средства, необходими за прилагане на наредбата. Не е ясно дали предвидените в бюджета на НЗОК средства за текущата година ще са достатъчни предвид извършените разходи от предходни години и заложения в новата наредба пакет дейности, плащани от НЗОК, и евентуалната промяна в цените. Липсва и анализ на очакваните резултати от прилагането на документа, коментираха по повод решението от центъра.

В отговор на решението на ВАС министър Ананиев заяви, че в момента се подготвя нова наредба. Според него няма да се получи вакуум след отмяната на Наредба 3, тъй като новата ще бъде готова, преди идната финансова година да започне.

Тази седмица трябва да започнат преговорите на Лекарския съюз с НЗОК по Националния рамков договор (НРД) 2020. От съсловната организация вече обявиха, че ще настояват за увеличаване на цените на клиничните пътеки, без да се повишава обемът извършени дейности, и да се преодолеят диспропорциите във финансирането им. От БЛС настояват и за отпускането на повече средства за извънболнична помощ.

30 ноември е крайният срок за публикуването на проекта за НРД 2020. Документът трябва да бъде подписан до края на тази година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови