Близо 700 млн. лв. са дълговете на болниците, пандемията допълнително усложнила състоянието им

OFFNews Последна промяна на 31 юли 2020 в 13:47 916 0

Снимка Архив/БТА

Близо 700 млн. лв. са дълговете на болниците у нас, просрочените средства са над 160 млн. лв. Това каза здравният министър Костадин Ангелов в отговор на въпрос на депутата от БСП – Дора Янкова.

На 529.67 млн. лв. възлизат дълговете на държавните болници, 129.89 млн. лв. от тях са просрочени. При общинските клиники задълженията са 149.9 млн., като просрочени са 32.32 млн. лв.

"Пандемията е една от причините, която допълнително усложни състоянието на болниците", каза министърът. Тя е поставила лечебните заведения пред сериозни изпитания, било е отложено лечението на редица хронични заболявания, заради това приходите през първото шестмесечие са се понижили с 16% в сравнение със същия период на 2019 г., обясни Ангелов.

Той допълни, че държавата ще подпомогне работата на лечебните заведения с 19 млн. лв. за общинските болници, които ще се раздадат по методика за неблагоприятни условия, както и с над 7 млн. лв. за инфекциозните отделения на държавните. Дейността на всички клиники ще се подпомогне от 1 август и с увеличаването на цените на клиничните пътеки с 10%.

С гласуването на първо и второ четене на промените в Закона за лечебните заведения на Министерството на здравеопазването се дава възможност да субсидира поддържането и готовността на клиники и отделения по инфекциозни болести за оказване на медицинска помощ при епидемично разпространение на заразни болести. Предвижда се субсидирането да се извършва само през периода на обявено извънредно положение или на обявена извънредна епидемична обстановка.

Според вносителя на поправката д-р Даниела Дариткова очакваните резултати от прилагането на промяната ще гарантират готовността на лечебните заведения за болнична помощ за оказване на навременна медицинска помощ при епидемично разпространение на заразни болести на територията на страната.

В доклада на Комисията по здравеопазване се посочва, че предложените изменения няма да доведат до въздействие върху държавния бюджет, тъй като субсидирането на лечебните заведения за болнична помощ се извършва в рамките на средствата за тези дейности по бюджета на Министерството на здравеопазването за съответната календарна година.

Народното събрание ратифицира единодушно споразумението с ЕС, което дава възможност страната ни да участва в централизиран европейски търг за купуване на бъдеща ваксина срещу COVID-19. Документът бе приет с гласовете на 96 депутати. България е предвидила закупуването на ваксина срещу COVID-19 за 2 млн. души - толкова по разчети на МЗ са хората от рисковите групи - хора над 65-годишна възраст, хора с хронични заболявания и работещи на първа линия за борба с вируса. Поставянето на ваксината ще бъде доброволно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови