Близо 10 милиона са изплатени незаконно за детската болница

Йоана Георгиева 15 юни 2022 в 18:26 1752 0

строежът за Детска болница

Снимка Архив

строежът за Детска болница

Министерството на здравеопазването изпрати на прокуратурата резултатите от проверката в “Здравна инвестиционна компания за детска болница” (ЗИКДБ).

Проверката е направена със заповед на министъра на здравеопазването от звено “Вътрешен одит” за периода от създаването на дружеството през септември 2020 г. до 31 януари 2022 г. Установени са множество пропуски в работата на дружеството - затова докладът с резултатите е изпратен на прокуратурата.

С решение на Съвета на директорите от 7 октомври 2020 г. ЗИКДБ е изплатила аванс в размер на 9 213 333,24 лв. на държавната детска болница. Парите са изплатени неправомерно, защото за извършеното плащане не е осъществен предварителен контрол за законосъобразност - по смисъла на Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор.

От създаването на ЗИКДБ до края на миналата година изразходваните средства, които не са свързани с изграждане на детската болница, са в размер на 415 хил. лв. Разходите са загуба, защото дружеството няма приходи и се приспадат в записания капитал в размер на 100 млн. лв., а към 31 декември 2021 г. собственият капитал е в размер на 99 588 000 лв.

В тази връзка министърът на здраверопазването Асена Сербезова предприе действия за смяна на Съвета на директорите на дружеството. За председател на Съвета е определен адв. Веселин Варчев, а за изпълнителен директор на дружеството е избрана проф. Елена Пенева - Златкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!