Близо 1/4 от децата в ранна училищна възраст у нас са със свръхтегло

Родителите да не спестяват на децата си топлата сутрешна закуска вкъщи, посъветва проф. Донка Байкова

OFFNews 20 април 2023 в 11:26 593 1

вредна храна

Снимка Unsplash

Стартира проучване "Европейска инициатива за наблюдаване растежа в детска възраст“

Близо една четвърт от българските деца в ранна училищна възраст са със свръхтегло, съобщи по БНР проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика.

Малките ученици до 7-годишна възраст са отглеждани под контрола и грижите на родители, семейство, на здравните власти в ясли и градини и аз лично считам, че се хранят много здравословно. Изведнъж същите тия дечица прекрачват прага на училището и "улицата" поема храненето им. Същите 7-годишни деца, които съвсем доскоро са отглеждани и хранени много грижовно. И тук настъпват различни проблеми. Програмата за плод и мляко в училищата не заработи ефективно. Средствата са малко и се предлагаха тестени изделия, които са мазни и въглехидратни. Няма плодова съставка, зеленчукова компонента, няма витамини и минерали, коментира специалистът по хранене и диететика.

По думите на проф. Байкова това рефлектира върху теглото, здравния статус и децата качват килограми.

Тя посъветва родителите да не си спестяват топлата сутрешна закуска, която не може да бъде заменена по качество и полезни съставки от това, което се предлага в магазините в и около училищата. Според нея не бива да се пренебрегва и обядът в училищните столове при малките ученици, защото той е съобразен с нуждите на съответната възрастова група.

Коментарът на проф. Донка Байкова бе по повод стартиралото и у нас проучване "Европейска инициатива за наблюдаване растежа в детска възраст“. Събраните данни ще осигурят информация за тенденцията при храненето и ще дадат възможност да се сравни антропометричния статус на 7-годишните с този на връстниците им от европейските страни. В България през този мониторинг на случаен принцип ще преминат общо 199 училища.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки