Близо 1,1 милиона COVID ваксини са бракувани, над 1,5 милиона са с изтичащ срок на годност

OFFNews 06 януари 2023 в 09:30 846 0

Асен Меджидиев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването

Над един милион дози от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" и 90 000 на "Астра Зенека" са бракувани до момента. В началото на 2023 г. изтича срокът на годност на над 1,5 милиона иРНК ваксини, които предстои да бъдат бракувани. Това съобщи в четвъртък в парламента служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев, цитиран от БТА.

"Ако получим нови дози, те отново ще бъдат с кратък срок на годност и отново ще трябва да ги бракуваме. Което означава, че веднъж плащаме, за да ги купим, и още веднъж ще плащаме за бракуването им", обясни той.

От думите му стана известно, че доставката на нови ваксини е договорена предварително, това е обща поръчка за целия Европейски съюз, повечето дози са платени предварително.

Той припомни, че по време на заседанието на европейската комисия по здравеопазване България е настояла  да бъде прекратен договорът за доставка на нови ваксини срещу COVID-19.

"Настоях пред европейската комисия по здравеопазване да се помисли за възможност да се възстановят поне част от средствата, платени за поръчаните ваксини", обясни министърът.

Изказването му е получило подкрепата на представителите на други 15 държави от ЕС, включително и на Германия. Чакаме решението на борда по здравеопазване на Еврокомисията, добави той.

Меджидиев заяви още, че в момента данните за ковид ситуацията в България не са обезпокоителни. Инфекцията протича леко, въпреки че вариантите са по-заразни. По думите му това се дължи на факта, че у нас много голяма част от хората вече са преболедували и имат някакъв имунитет. Новият вариант е по-заразен, заразяват се и ваксинирани, но много по-леко протича, дори грипът протича по-тежко, добави министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови