Близки на починал пациент се съмняват в лекарска немарливост (допълнена)

OFFNews 30 декември 2022 в 09:48 2031 0

болница

Снимка Архив

МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов".

Близки на починал във Великотърновската болница мъж искат разследване на смъртта му. 30-годишният Димитър Маринов е лекуван седмица с температура и болки в гърлото, изписан е с подобрение, след което отново приет на същия ден в реанимация и там е починал, съобщи Нова тв.

"На 12 декември отива при личната лекарка. Тя му дава направление и го приемат в болница. Започват да го лекуват от пневмония. Там е до 20-и, изписват го в добро състояние. След 3-4 часа викат Бърза помощ заради повръщане и гърчене и отново го приемат", разказва бащата на починалия Петьо Радев.

Братът на починалия твърди, че в първата епикриза пише, че лекуват пневмония, направени са изследвания, дадени са медикаменти. Болният се оплаквал от отпадналост и липса на апетит, но имал леко подобрение на състоянието. Не е имал съпътстващи заболявания. Тестът му за коронавирус е бил отрицателен. В епикризата е било записано, че причината за смъртта е белодробна емболия.

Димитър се прибрал от болницата и на 20 декември през нощта му стана лошо и започва да халюцинира. Спешните медици отказали да се качат в апартамента, твърди съпругата на починалия. Това наложило да слязат долу. Жената дочула, че лекарите смятали наркотична зависимост на мъжа, което не било вярно.

"Мъжът постъпва при нас на 12 декември. Преди това се е лекувал у дома. Настанен е в Инфекциозно отделение. Установява се лека пневмония. Тестът за COVID-19 е отрицателен, но има маркер за прекарана COVID инфекция, който е положителен. Подобрение е започнало на 19-и, като е изписан на 20-и. Непосредствената причина за смъртта е масивна белодробна емболия. В момента тече проверка в болницата", обяснява медицинският директор на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" д-р Галина Гарева.

По-късно от държавното обвинение съобщиха, че прокуратурата се е самосезирала по случая. Разследването е възложено на следовател от Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура във Велико Търново.

Под ръководството на наблюдаващ прокурор се извършват разпити на свидетели, изисква се медицинска документация във връзка с проведеното лечение, предстои назначаване на съдебно-медицинска експертиза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!