Благоевград срещу коронавируса: започва дезинфекция на училищата, на върналите се от Италия ще се носи храна по домовете

OFFNews 27 февруари 2020 в 13:53 6843 1

Снимка Архив

Областният управител на Благоевград свика среща на представителите на всички здравни институции и заведения на територията на областта за предприемане на спешни мерки срещу коронавируса, съобщи БНТ.

Обсъдена е готовността на болниците в региона да приемат пациенти, които са със съмнения за коронавирус, както и допълнителните хигиенни мерки в учебните заведения и детските градини.

Инспектори от РЗИ продължават да извършват денонощен контрол на всички, които се прибират от Италия и влизат в страната през граничния пункт "Кулата".

Вчера в Кюстендил също беше създаден Областен медицински съвет, който организира прилагането на мерки за ограничаване на инфекцията.

Решено беше социални работници в Дупница да бъдат включени в мерките за ограничаване на вируса, като обслужват завърналите се от Италия, с хранителни продукти и вещи от първа необходимост, за да могат да бъдат ограничени контактите им, съобщиха от областната администрация.

В част от населените места в областта вече отмениха концерти и събирания, посветени на Деня на самодееца 1 март и на националния празник 3-ти март.

В Бобов дол започва дезинфекция на учебни и детски заведения, като част от мерките, вземани заради риска от зараза с коронавирус, тъй като в града има няколко души, които са се завърнали от Италия.

6 души са се прибрали през последните дни от Северна Италия в Дупница. Всички те са по домовете си под домашна карантина, без симптоми и в добро здравословно състояние, съобщиха от общината. В края на седмицата обаче се очаква да се приберат българи, живеещи близо до района на Ломбардия.

В Дупница беше свикан Кризисен щаб за набелязване на превантивни мерки срещу коронавируса. На пристигащите с автобуси от Италия ще бъде измервана температурата, а хората, които имат вече някакви проблеми, ще бъдат насочвани към специализираните центрове, стана ясно след заседанието.

От вчера в града са ограничени масовите прояви. В понеделник медицинските специалисти в учебните заведения да преминат обучение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови