Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Бюджетът на НЗОК приет на първо четене в комисия

OFFNews 05 ноември 2020 в 17:19 1310 0

Депутатите от бюджетната и здравната комисия приеха за първо четене проектозакона за бюджета на здравната каса за 2021 г. Това стана на съвместно заседание на двете комисии. Проектът беше представен от здравния министър Костадин Ангелов.

В законопроекта са предвидени 5 084 871,3 хил. лв. приходи и трансфери. Здравноосигурителните приходи са в размер на 4 980 973,5 хил. лв., от които 3 200 862,5 хил. лв. са от здравноосигурителни вноски и 1 780 111,0 хил. лв. са трансфери за здравно осигуряване.

Трансферите за здравно осигуряване за 2021 г. са разчетени с ръст от 246 511,5 хил. лв. спрямо 2020 г.

Средствата за здравноосигурителни плащания са в размер на 4 770 351,0 хил. лв., което представлява увеличение с 316 374,2 хил. лв. спрямо 2020 г.

От КТ "Подкрепа" и от Българската асоциация на зъботехниците коментираха част от текстовете:

"Заложените 30% за увеличение на заплатите на здравните специалисти работещи на първа линия, ще създаде дисбаланси в системата. Ще има дискриминирани медици. Освен това обръщаме внимание, че това увеличение трябва да бъде направено от 1 януари, а не от 1 април както е заложено", коментира Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Тя поиска здравния министър да вземе отношение и по изисквания задължителен PCR тест от работодателите, когато работници с COVID-19 се връщат на работа, но не получи отговор.

От Асоциацията на зъботехниците поискаха да бъдат включени в пакета за безплатна дентална помощ в частта с безплатна протеза.

"Секторът ни остава извън всякакви мерки, не е включен в никаква програма. Искаме да обърнем внимание, ще предоставим нашето становище", коментира Стоян Котев, председател на Асоциацията.

Срещу новия бюджет на здравната каса се обявиха от левицата.

"С бюджета би трябвало да се постигат три цели - стабилизиране на болниците, оказване на помощ за пациентите и безпроблемно снабдяване с лекарствени средства. Ние не виждаме това в бюджета", коментира депутатът от БСП Георги Йорданов.

Той цитира данни на финансовото министерство, според които в България има над 600 000 здравно неосигурени лица, които не заплащат за оказаната медицинска помощ, а болниците ги причисляват към спешните услуги. Това според Йорданов е предпоставка за недофинансиране на лечебните заведения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews