Бисфенол А по-опасен, отколкото се смяташе досега

OFFNews 09 декември 2019 в 11:32 6922 0

Снимка Pixabay

Бисфенол А (ВРА) е по-вреден за хората, отколкото се смяташе досега. Учени разработиха нов способ за определяне на количеството му в урината. Според резултатите концентрацията на веществото е около 40 пъти по-висока, в сравнение със съществуващите досега показатели. Резултатите от проучването са публикувани в Lancet.

ВРА се среща в продуктите от пластмаса и тези със синтетично покритие. През последните години се увеличиха изследванията, които показват вредното му въздействие върху човешкия организъм. Бисфенолът симулира ефекта на естрогена. Учените свързват въздействието му с повишен риск от затлъстяване и захарен диабет тип 2, както и с безплодието при жени и мъже. През 2012 година в САЩ беше забранено използването на това вещество при производството на шишета за хранене на деца.

Всички регулаторни организации твърдят, че в концентрациите, които се откриват в храната, ВРА не е опасен за здравето. Новото изследване обаче поставя под въпрос тези твърдения.

Учените са разработили нов тест за измерване на нивото на ВРА в организма. Това вещество много бързо се разгражда на вторични продукти (метаболити), което затруднява откриването му. Затова експертите решили да изследват нивото не само на Бисфенол А, но и на метаболитите му в урината.

Проучването обхванало 29 бременни жени. В урината на някои от тях нивото на ВРА било 44 пъти по-високо от средните показатели, измервани с традиционни методи. Авторите на изследването твръдят, че много химични вещества се анализират без да се вземат предвид метаболитите им, което дава непълна картина на въздействието им върху здравето на човека.

"Регулаторните решения за това химично вещество, досега бяха основани на идеята, че нивата му в организма ни са твърде ниски, за да окажат някакво въздействие. Това не е истина. Нашите данни оспорват това твърдение", казва пред „Гардиън“ Патрисия Хънт, съавтор на изследването, професор по молекулярна биология в университета във Вашингтон.

Учените смятат, че новият метод трябва да се използва за преразглеждане на образците в Центъра по контрол и профилактика на заболяванията в САЩ, в рамките на Национално изследване за здравето и храненето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !