Бирата е по-полезна за имунитета от киселото мляко, твърдят учени

Изследователите отбелязват, че безалкохолната бира е по-здравословна от обикновената, тъй като не съдържа етилов алкохол

OFFNews 12 септември 2023 в 10:20 7345 3

бира

Снимка Pixabay

Изследване на учените от Медицинския университет в Далян, Китай

Бирата е по-полезна за имунитета от киселото мляко, кефира, сиренето и други ферментирали млечни продукти, според китайски учени, цитирани от "Фронтиърс ин нютришън".

Благоприятният ефект се дължи на съдържащите се в нея ферменти.

Авторите на настоящото изследване от Медицинския университет в Далян, Китай, са оценили състава на пенливата напитка и са установили, че полифенолите и целулозата в нея остават ключови съставки за укрепване на имунната система.

Според учените особено ценни са полифенолите - мощни антиоксиданти с пребиотични свойства. Те създават в храносмилателната система подходяща среда за размножаване на полезни микроорганизми, като подпомагат растежа на лактобацилите и бифидобактериите. Важна роля играят и епикатехинът, катехинът, метилмалоновата киселина и кафеената киселина, които потискат растежа на патогенните микроорганизми.

Изследователите отбелязват, че безалкохолната бира е по-здравословна от обикновената, тъй като не съдържа етилов алкохол.

Китайските експерти напомнят, че пивото е полезно за организма само когато се пие в разумни количества.

Умерената консумация на бира помага за предотвратяване на атеросклероза и сърдечни заболявания, потиска рака и подобрява кръвообращението и имунната функция. Доказано е също така, че бирата има антиоксидантно и подмладяващо действие, пишат авторите на изследването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2750

3

alfakentavur

12.09 2023 в 10:41

Не съм виждал наливна безалкохолна бира. А алкохолната наливна бира е много по-полезна от бутилираната. Ерго алкохолната наливна бира е най-малкото еднакво полезна с безалкохолната бутилирана. А вероятно и по-полезна :)

205

2

Козин Човков

12.09 2023 в 10:39

Безалкохолната ракия е още по-полезна от безалкохолната бира.

11519

1

Комита

12.09 2023 в 10:31

Безалкохолната бира е най-лошото от двата свята - същите калории, пък кеф никакъв. Ама китайските учени какво ли разбират, те сигурно мезят с прилепи... :)))