''Бионтех'' и ''Пфайзер'' започват изпитвания на универсална ваксина срещу COVID върху хора

OFFNews 30 юни 2022 в 10:21 891 3

Пфайзер

Снимка БТА/АП

фармацевтична компания "Пфайзер"

Компаниите "Бионтех" и "Пфайзер" ще започнат изпитвания върху хора на следващо поколение ваксина, целяща да осигури защита срещу широк спектър от коронавируси, предаде Ройтерс.

Тестовете ще стартират през втората половина на тази година, обяви "Бионтех", която си партнира с "Пфайзер" при разработката на препарати срещу Ковид-19. Германската компания представи бъдещите си планове пред инвеститори.

Експерименталната работа по новата ваксина надхвърля прилагания в момента подход, като включва доза за подсилване на Т-клетките. Целта е основно да се осигури защита от тежко преболедуване, ако заразата стане по-опасна, както и да предпази от по-широко спектър вируси и мутациите им.

Двете компании обсъждат в момента с регулатори органи подобрени версии на утвърдения вече препарат срещу Ковид-19 за по-добра защита срещу варианта Омикрон и неговите подразновидности.

От "Бионтех" обявиха също, че разработват независимо антибиотик, който убива супербактерии, станали устойчиви на използваните в момента препарати. Фирмата не уточни кога ще започне изпитвания, но разкри, че препаратът е на базата на технологията на "Фагомед", която "Бионтех" придоби през октомври миналата година.

Разработчикът на антибиотици работи върху ензими, произведени от вируси, убиващи бактерии и разрушават клетъчната им стена.

Резистентните към лекарства инфекции се увеличават заради прекомерна употреба на антибиотици.

Според изследователи на общественото здравеопазване общият брой на хората, които умират годишно от резистентни на антибиотици инфекции в САЩ и Европейският съюз, се приближава до 70 хиляди души.

/АКМ/

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1331

2

ваксиниран

30.06 2022 в 17:53

Глупак си, братле, овчар. Хем така, хем така.

"Не си мръднаха пръста", ама разработиха генерализирана ваксина за семейството коронавируси. Да му имам и немърдането на пръст. Можеше и 5 години да не успеят.

"По бързата процедура", ама реално всички етапи са минати. Как не разбра за 2 години, че процедурата е бавна по административни причини? Когато целият свят е на зор, забавянията се елиминират бързо.

Самите изпитания отнемат няколко месеца.