Ексклузивно Загиналото бебе в прегръдките на майка си в Одеса е българче

Безплатни ултразвукови изследвания за рискови новородени започват в столицата

OFFNews 09 януари 2020 в 12:29 1157 0

Снимка Болница Токуда

Безплатни ултразвукови изследвания за рискови новородени ще се провеждат всяка последна събота на месеца в отделението по Неонатология на Болница Токуда. Прегледите са предназначени за недоносени деца до 1-годишна възраст и за рискови деца, родени на термин до 6-месечна възраст.

Включените изследвания са ехография на нервна система (трансфонтанелна ехография) и на коремни органи. Първата дата е 25 януари. 

Необходимо е предварително записване на тел. 02/403 4000, *5544 или 02/403 4928.

"Превантивната програма има за цел да обхване повече преждевременно родени деца и такива, за които се е наложило интензивно лечение. Тя включва изследвания за най-честите усложнения, които развиват тези деца в областта на централната нервна система и отделителната система. Недоносените бебета имат най-голяма необходимост от редовно проследяване, защото много от тези късни усложнения, които те развиват, могат да бъдат успешно лекувани, когато са установени навреме", споделя д-р Радка Масларска, началник на отделението по Неонатология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

Трансфонтанелната ехография е напълно безвреден неинвазивен метод, който може да даде ценна информация за състоянието на централната нервна система, развитието на мозъка - отсъствие или наличие на патологични проблеми като отоци, кръвоизливи и други аномалии и отклонения. Чрез ехографията на коремни органи се установява състоянието и развитието на вътрешните органи на бебето, като най-често срещаните проблеми засягат бъбреците и отделителната система. Препоръчително е ултразвуковите изследвания да бъдат извършени до 6 месеца за деца, родени на термин и до 1 година за недоносени бебета.

Датите за провеждане на прегледите в първите месеци на годината са 25 януари и 29 февруари 2020 г. Не са необходими направления, но се препоръчва родителите да носят със себе си епикризи от предишни лечения и налична медицинска документация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови