Безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

OFFNews Последна промяна на 09 декември 2019 в 09:14 628 0

Снимка Pixabay

От днес до 13 декември ще се проведат безплатни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулоза в областните градове на страната.

Това е четвъртата кампания „Седмица на отворените врати” тази година, която се осъществява в изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България. 

По време на проведени кампании през месеците март, юни и септември 2019 г. общо анкетирани за туберкулоза са 6 793 лица, а на 4 654 в риск от туберкулоза са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 69 лица с туберкулоза и 185 лица с латентна туберкулозна инфекция. На всички се прилага безплатно лечение и химиопрофилактика.

По време на „Седмицата на отворените врати“ на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата, които са в риск, се провеждат допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.

През годините кампанията се е доказала като добър начин за откриване на лица с туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, и за ефективна превенция на туберкулозата в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови