Безплатни прегледи за туберкулоза в Пловдив

OFFNews 20 септември 2023 в 11:12 554 0

д-р Веселин Давчев

Снимка УМБАЛ "Св. Георги"

д-р Веселин Давчев, началник на отделението по фтизиатрия

Безплатни прегледи и изследвания за туберкулоза ще се проведат в отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“, Пловдив. Кампанията „Седмица на отворените врати" е от 25 до 29 септември, съобщиха от лечебното заведение.

Прегледите са важни, защото освен туберкулоза се открива и латентна туберкулозна инфекция. При нея при наличието на съвременните неблагоприятни условия на живот и хранене, както и при някои придружаващи заболявания и лечение за тях, вредни навици, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, се създава риск за реактивиране на старо или възникване на ново заболяване от туберкулоза, казва началникът на отделението по фтизиатрия д-р Веселин Давчев.

Той подчертава, че лицата с латентна туберкулозна инфекция трябва задължително да провеждат химиопрофилактика за 6 месеца.

По време на кампанията ще бъдат извършени скрининг на риска от туберкулоза, консултации, а на съмнителните за туберкулоза лица - прегледи и допълнителни изследвания. Ще бъдат раздадени и анкетни карти на четири езика - български, английски, руски и украински.

Въпреки значителните успехи, постигнати в борбата с туберкулозата в европейския регион на СЗО и постоянния спад на заболеваемостта, туберкулозата продължава да представлява заплаха за общественото здраве в България и по света.

По данни на СЗО през 2020 година, в световен мащаб, заболелите от туберкулоза са 9,9 милиона. Милион и половина са починали от заболяването, а от 2000 година досега, с правилна диагностика и лечение, са спасени около 66 милиона души.

През 2019 година в европейския регион случаите на туберкулоза са 246 000, от тях 20 000 души са починали от заболяването, а 70 000 хиляди са лицата с мултирезистентна туберкулоза.

През последните години кампаниите „Седмица на отворените врати“ са се доказали като много добра практика за откриване на случаи с туберкулоза и прекъсване на веригата за предаване на инфекция.

В отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“ се извършват профилактична, диагностична, лечебна и консултативна дейност, диспансеризация на болни от туберкулоза, туберкулинова диагностика, рентгенова диагностика на бял дроб, рехабилитация на болни от туберкулоза; учебна и научна дейност.

Отделението е водеща структура в България по изпълнение на дейности от Националната програма за контрол на туберкулозата и по програмите, финансирани от Глобалния фонд по СПИН, туберкулоза и малария.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки