Безплатни прегледи за разширени вени в кампанията ''Вземи краката си в ръце''

OFFNews 03 юни 2020 в 13:42 4151 0

Безплатни прегледи за разширени вени се организират в рамките на кампанията "Вземи краката си в ръце". Инициатор е Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология. 

Поради големия интерес към прегледите от предишни години, в консултациите ще се включат и нови градове - именно София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Стара Загора, Плевен, Враца, Велико Търново, Сливен, Ямбол, Хасково, Свиленград, Асеновград, Пазарджик и Самоков между 29 юни и 10 юли, според график, който ще бъде публикуван предварително на www.venite.bg. Записването започва на самия сайт от 4-ти юни.

„Според статистиката от проведени проучвания, много малка част от хората посещават лекар специалист – съдов хирург и ангиолог. Повечето пациенти ходят при личните си лекари, които обаче не винаги могат добре да преценят и да диагностицират началните симптоми на венозните заболявания и съответно да дадат правилна и адекватна терапия и указания за лечение“, обясни проф. д-р Веселин Петров, ръководител на Клиника по съдова хирургия в МБАЛ "Св. Марина" Варна и председател на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология. При първи симптоми за натоварване на венозната система - болка, тежест и мравучкане в долните крайници, е важно човек да посети лекар специалист, обясни той.

Проф. Петров съветва хората над 40 г. да правят консултации със съдов хирург профилактично, дори да нямат установено заболяване на венозната система. За пациентите с разширени вени специалистът препоръчва да спазват двигателен режим – да не стоят дълго време седнали или легнали, а да раздвижват тялото си, за да се активизира т.нар. мускулна помпа на крайниците. Добре е да се носят по-стегнати ластични чорапи в есенно-зимния сезон, за да се профилактира разширяването на вените на долните крайници, допълва специалистът.

Повече от 20 години Българското дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология организира безплатни прегледи за хронична венозна болест в рамките на национална информационна кампания за превенция по хронична венозна болест. Инициативата има за цел да повиши информираността на обществото относно рисковете от появата на разширени вени, ранните симптоми на венозната болест, необходимостта от своевременна диагностика и лечение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови