Безплатни прегледи за рак на простатата в Токуда

OFFNews 23 ноември 2021 в 10:33 1224 0

Безплатни профилактични прегледи за скрининг и ранна диагностика на рака на простата организират в УМБАЛ Токуда, като част от информационна кампания посветена на мъжкото здраве, съобщиха от лечебното заведение.

За поредна година Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда организира голяма информационна кампания под надслов #сложимустака. Тази година кампанията Мовембър се провежда в партньорство с неправителствената организация CancerCare и софтуерната компания Scalefocus.

Уролозите от болницата ще извършат над 100 прегледа в рамките на ноември и декември, след предварително записване на час на тел: 02/403 4000.

Пациентите ще бъдат изследвани за туморен маркер и ще бъдат насочвани за лечение при необходимост.

Безплатните прегледи са препоръчителни за мъже над 50 годишна възраст, а при наличие на фамилна обремененост (брат, баща, чичо или дядо с установено заболяване) след навършване на 45 години.

„Ракът на простата е лечим на 100 %, когато е открит навреме. Заболяването е безсимптомно, а ако се появят сигнали за него, обикновено е твърде късно. Трябва да се говори, че мъжете могат да се разболеят, но това не е срамно, защото може да им се помогне. Диагнозата рак на простата не е страшна, когато е поставена навреме. В последните години, не само в Европа, но и в България, нараства броят на напълно излекуваните на този вид рак“, обяснява проф. Калоян Давидов, началник на отделение по Урология.

Екипът на отделението по Урология има дългогодишен опит в ендоурологията и прилагането на минималноинвазивна лапороскопска хирургия, особено при онкологични заболявания на простатата, пикочния мехур и бъбреците.

От няколко години урологичните хирурзи в УМБАЛ Токуда работят с най-модерната роботизирана система Da Vinci и имат огромен опит в най-прецизната и безопасна, за пациента, хирургия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови