Безплатни прегледи за бебета и деца с ортопедични проблеми в столична болница

Консултациите са предназначени за деца, при които има съмнение за ортопедичен проблем или са диагностицирани с плоскостъпие, гръбначни изкривявания, дисплазия на тазобедрената става

OFFNews 17 ноември 2022 в 14:01 796 0

д-р София Фурсова

Снимка МБАЛ Вита

д-р София Фурсова, ортопед

Безплатни прегледи за деца от 0 до 18 години се организират в МБАЛ Вита в столицата. Консултациите са предназначени за деца, при които има съмнение за ортопедичен проблем или са диагностицирани с плоскостъпие, гръбначни изкривявания, дисплазия на тазобедрената става.

Прегледите ще се провеждат на 1 и 8 декември от 13,30 до 17,00 часа, в База 2 на улица „Филип Кутев“ 10. Необходимо е предварително чрез телефоните на регистратурата, посочени в интернет страницата на болницата.

"Голяма част от ортопедичните проблеми при децата са поправими", стига да се установяват навреме, казва д-р София Фурсова, която ще извършва прегледите. По думите ѝ първият ортопедичен преглед трябва да се направи до шестата седмица след раждането.

Прави се цялостна оценка на опорно-двигателния апарат, като се започне от главичката и се стигне до ходилата. Следи се за белези на рахит, родови травми. Част от профилактиката е и ехографията на тазобедрените стави. При стабилно прохождане на детето, което става около едногодишна възраст, е вторият преглед на детето с цел оценка на походката. Следващият профилактичен преглед е между 3- и 4-годишна възраст. Тогава се прави преглед на развитието на сводовете на ходилата. В този период започва да се оформя детското ходило и свод. При същия преглед се оценява гръбначната мускулатура за превенция на сколиоза. До завършване на растежа на детето (16 – 17 г.) се препоръчва да се извършват профилактични ортопедични прегледи веднъж годишно, като при особени случаи и по-често, казва д-р Фурсова.

Възможностите на ранната диагностика

Ако се открие навреме дисплазия на тазобедрена става, тя се лекува изключително неоперативно. Криви ходила понякога се откриват още във вътреутробния период, при пренаталната диагностика. Тогава родителите са предупредени, че след раждането трябва да направят задължителна ортопедична консултация. Лечението се извършва с поставяне на серия от гипсове, които се подменят всяка седмица, за да се коригира деформацията. След това се носят специални обувки с цел да се задържи корекцията. 

По думите ѝ сводът на ходилото започва да се развива между 3 и 4-годишна възраст. Затова с цел профилактика и превенция на бъдещо плоскостъпие първият преглед се прави точно тогава. Дали плоскостъпието ще доведе до сколиоза, зависи и от други фактори. Например, ако има разлика в дължината на двата крайника и не се компенсира с изравнителна стелка, това само по себе си може да доведе до сколиоза, посочва тя.

Според д-р Фурсова не е необходимо обувките за прохождане на детето да са ортопедични. Достатъчно е да са меки, след това да се сменят с такива с мека подметка и твърд форт.

Чести родителски грешки

Една от грешките на родителите е твърде ранното изправяне на децата на крака, съответно отпускане на тежестта върху тях при недостатъчно укрепнала мускулатура. Това забавя изправянето им.

Друга грешка е избързването да се поставя детето в седнало положение. Към четвъртия месец бебето придобива интерес към външния свят, иска да е по-изправено. То може да се постави в полуседнало положение към шестия месец при условие, че се правят упражнения за укрепване на мускулатурата.

Когато детето прави първите си крачки, не се препоръчва употребата на проходилки, уокъри, бънджита и други средства за подпомагане на прохождането, категорична е д-р София Фурсова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови