Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Безплатни прегледи на щитовидната жлеза в Плевен

OFFNews 25 май 2023 в 10:32 759 0

ехографски преглед

Снимка Getty Images

Ехографски преглед на щитовидна жлеза

В Плевен започват безплатни ехографски изследвания по повод Световния ден за борба със заболяванията на щитовидната жлеза - 25 май. Това съобщиха от Oтделението по ендокринология на МБАЛ „Сърце и Мозък” . Безплатният прием започва от утре – 25 май до 31 май. Необходимо условие е само предварително записване (тел. 064 678 400), предаде БТА.

Началникът на отделението д-р Силвия Ганева поясни, че по време на безплатните прегледи ще бъде извършвана профилактична ехография с доплер на щитовидната жлеза. В зависимост от резултатите всеки пациент ще получи насоки за изследвания и лечение при необходимост.

Тя допълни, че екипът разполага с най-висок клас апаратура, включително ехографски апарат, създаващ възможност за прецизна визуализация на дифузни и огнищни промени в структурата на щитовидната жлеза, на паращитовидните жлези, шийните лимфни възли или туморните формации в шийната област.

Според световните данни от заболявания на щитовидната жлеза в света са засегнати над 1,5 милиарда души, сред които над 1 милион българи. Изявените форми на заболяването са само при 20% от случаите.

По-голямата част нямат изявени симптоми, но при тях болестта ускорява стареенето на организма. Ултразвуковото изследване на щитовидната жлеза (ехография) е удобен, неинвазивен, бърз и точен метод за първоначална оценка на здравословното състояние на пациента. Ранната диагностика от своя страна е предпоставка за навременно лечение с добър краен резултат и избягване на усложнения, посочва д-р Ганева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews