Безплатни прегледи на бял дроб с телемедицина (видео)

Стартът на иновативната кампания започва от Плевен на 13 юни

OFFNews 12 юни 2024 в 13:33 598 0

кампания

Снимка Скрийншот

Кампания "5 минути за здраве"

Безплатни изследвания на основни здравни показатели и функцията на белия дроб ще се проведат с помощта на телемедицината в началото на лятото.

Те са част от кампанията „5 минути за ЗДРАВЕ“, която се организира от регионалните здравни инспекции (РЗИ) и Български клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването в партньорство със Сдружение "Въздух за здраве", Хъбис и биотехнологичната фармацевтична компания Рош България.

На 13 юни т.г. (четвъртък) от 11 до 15 ч. в центъра на Плевен, площад "Свобода" 15, и на 16 юли (неделя) от 11 до 15 часа в Дондуковата градина в Пловдив всеки желаещ може да направи своите безплатни изследвания.

Инициативата, която до края на годината ще се проведе в още 8 града на страната, има за цел превенция на рака на белия дроб и тютюнопушенето.

Как ще се провеждат консултациите

Само за 5 минути, докато седи в специално кресло, всеки може да направи своето високотехнологично изследване. Телемедицнската станция, може да изследва едновременно 10 витални параметри в човешкото тяло, което да даде индикация за промени в здравния статус на всеки един индивид. Ще бъдат отчитани показатели като ръст, тегло и индекс на телесната маса, кръвна захар, функцията на бели дробове (спирометрия), температурата, кръвно налягане, ЕКГ, сърдечен ритъм и сатурация (насищане на кръвта с кислород). Резултатите ще бъдат коментирани от лекар пулмолог, както и ще бъде представена информация за превенцията за рака на белия дроб и тютюнопушенето. Същите резултатите се изписват веднага на екран и могат да бъдат изпратени на имейл, за по-нататъшна консултация от лекар.

Технологиите имат ключова роля в превенцията и ранната диагностика на заболяванията. Българският клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването участва в разработването на национални политики за дигитализацията на здравната система и внедряване на технологични решения, които да служат за превенция на социално значими заболяванията, посочва Мира Ганова, изпълнителен директор на организацията.

Според нея иновативната кампанията „5 минути за здраве“ е още един начин обществото да се възползва и запознае с възможностите на телемедицината за проследяващите медицински грижи, ефективната превенция, диагностика и персонализаран подход на лечение за пациентите.

Ракът на белия дроб е най-често срещаният вид рак в света. Всяка година в резултат на това заболяване умират повече хора, отколкото от рака на гърдата, колоректалния карцином и рака на простатата взети заедно. В световен мащаб от заболяването умират 1 590 000 души, като годишно се диагностицират 2,2 млн. души, което е 11,4% от всички случаи на рак. Данните сочат, че 64% от диагностицираните случаи с болестта са в напреднал стадий. В България броят на новозаболелите от рак на белия дроб през 2021 г. е 2527. Един от рисковите фактори за развитие на онкологичното заболяване е тютюнопушенето, което е свързано с приблизително 80% от всички диагностицирани случаи. Други рискови фактори са замърсената околна среда и въздух, излагането на радон и азбест, наличие на заболяване на белия дроб, като белодробна туберкулоза или хронична обструктивна белодробна болест.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II