Безплатни очни прегледи в Световната седмица на глаукомата

OFFNews 04 март 2022 в 18:34 1125 0

Снимка Pixabay

По повод Световната седмица за превенция на глаукомата, от 7 до 12 март 2022 г. в очните кабинети на СОБАЛ „Пентаграм“ в столицата ще се провеждат безплатни профилактични прегледи.

Прегледите ще включват измерване на вътреочно налягане; оглед на зрителния нерв с офталмоскоп; изследване на остротата на зрението. Изписването на очила не се включва в профилактичните прегледи. Задължително е предварително записване на тел. 070091191.

Глаукомата е група от дегенеративни заболявания, обединени от един общ признак – прогресивно и типично увреждане на зрителния нерв и зрителното поле. Тя е втората причина за слепота в световен мащаб след катарактата и първа сред по-възрастните хора. Наричат я „тихият крадец“, защото може да причини 90% загуба на зрение, без дори да подозираме, че имаме проблем.

„За това заболяване се казва, че каквото вземе – не връща, т.е. загубата на зрение, предизвикана от глаукомата, е необратима. Медицината може да помогне и да спре процеса от момента на установяване, но не може да върне загубеното зрение“, обяснява управителят на СОБАЛ „Пентаграм“ и един от най-опитните очни лекари в България д-р Веселин Даскалов.

Затова е много важно, дори и да няма никакви оплаквания, свързани с очите, след 40-годишна възраст човек да ходи на профилактичен преглед веднъж годишно. При наличие на симптоми, тези посещения трябва да са по-чести.

Има различни видове глаукома. Тази, която се развива веднага след раждането, се нарича вродена. В по-късна възраст различаваме детска/юношеска. Най-разпространена е глаукомата след 35-годишна възраст, която не е свързана с други очни заболявания, тя е „първична“.

В една трета от случаите глаукомата се предава по наследство. Други рискови фактори са възраст (над 45 години), късогледство, стари травми на очите, употреба на стероид съдържащи лекарства (таблетки, капки за очи, спрейове).

Основният „виновник“ за глаукомата е повишеното вътреочно налягане. Именно то е и един от основните симптоми, които насочват към тази диагноза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки