Безплатни неврологични консултации за диабетици в Бургас

OFFNews 15 април 2024 в 10:15 680 0

диабет

Снимка Pixabay

Диабет

Безплатни консултации с невролог за пациенти със захарен диабет организира Отделението по ендокринология в УМБАЛ Бургас.

Целта е ранна диагностика и навременно лечение на диабетната полиневропатия – едно от най-честите и опасни усложнения на диабета. Това е увреждане на нервите под влиянието на високата кръвна захар, което може да доведе до лошо функциониране на всички органи и системи. Около половината от хората със захарен диабет имат някаква форма на увреждане на нервите, като честотата е по-висока при по-голяма давност на заболяването и нараства с възрастта.

Консултациите ще се провеждат от д-р Мержана Петкова, специалист-невролог. Записването започва от днес – 15 април на тел. 087 9357660. Телефонът е активен от 08 до 15 часа, а часовете се дават до изчерпване. Прегледите ще започнат от 18 април в Отделението по ендокринология и ще продължат до края на месеца.

Ако сте диагностициран с диабет и имате оплаквания от болки, изтръпвания на ръцете или краката, парене, мравучкане, крампи и слабост в крайниците, загуба на чувствителност, то тази консултация може да бъде важна за вас. Направление от личен лекар или специалист не е необходимо, но е добре да носите стари изследвания, ако имате такива.

Кампанията за ранна диагностика на диабетната полиневропатия е поредната социална кауза на единственото в Бургас и региона Отделение по ендокринология, което се намира в УМБАЛ Бургас.

Държим на комплексната грижа, която оказваме на нашите пациенти, важно е те да бъдат наблюдавани от различни специалисти, защото колебанията в кръвната захар водят до проблеми с много и различни органи. Ако установим риска рано, можем да помогнем на пациента да води добър и качествен живот, коментира д-р Стефка Стефанова, началник на Отделението по ендокринология в УМБАЛ Бургас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков