Безплатни изследвания за ХИВ и хепатит С в Бургас

OFFNews 28 ноември 2023 в 12:30 698 0

ХИВ

Снимка Pixabay

Кампания в Бургас

Кампания за анонимно и безплатно тестване за ХИВ и хепатит С ще се състои в Бургас. Тестването ще се извършва в Медицинския корпус на Университет "Проф. Д-р Асен Златаров" и фоайето на Бургаския свободен университет (БСУ).

Тестове ще се извършват от от 10:30 до 13:30 ч. от мобилен екип на Регионалната здравна инспекция (РЗИ)-Бургас. Това съобщиха от пресслужбата ѝ и добавиха, че кампанията е повод 1 декември - Световен ден за борба със СПИН.

Екипи от доброволци на Българския младежки червен кръст (БМЧК) ще предоставят здравноинформационни материали и предпазни средства на всички лица, посетили кампанията.

Участници в кампанията са Община Бургас, местното сдружение "Младите лекари", БМЧК, Студентския съвет към университет "Проф. д-р Асен Златаров" и др.

На 1 декември от 10:00 ч. до 15:30 ч. ще има срещи и дискусии с ученици 9 и 10 класове на бургаски училища и гимназии.

На въпроси, свързани с превенция на ХИВ, сексуално предавани инфекции и сексуално здраве ще отговарят лекари от сдружение "Младите лекари"- Бургас и студенти по медицина.

Ще се отвори пространство за дискусия по проблемите на сексуалността, ще се създадат условия за провокиране мисленето и формиране на отношение на подрастващите към проблема ХИВ/СПИН и ще се изработи модел на нерисково поведение.

Гост-лектор ще бъде доцент д-р Боряна Парашкевова - заместник-ректор на Тракийския университет в Стара Загора, преподавател и учен в областта на общественото здраве и медицинската етика, координатор на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве.

Целта на срещите e да се достигне до по-широк кръг млади хора и да се повиши тяхната информираност за начините, по които човек може и да се инфектира с ХИВ.

От 17:30 часа ще бъде запалена традиционната огнена панделка пред сградата на Община Бургас.

На 1 декември призоваваме всички в 21:00 часа да запалят свещ на прозореца на своя дом. Нека този акт е израз на съпричастност и солидарност към засегнатите от ХИВ/СПИН, апелират от РЗИ- Бургас.

БТА припомня, че през август тази година в Бургас се проведе лятна антиспин кампания с безплатни тестове за доказване на антитела срещу ХИВ. В рамките на кампанията се раздаваха здравноинформационни материали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови