Безплатни изследвания за хепатит B и C в четири града

OFFNews 28 юли 2016 в 14:30 5091 0

Безплатни и анонимни изследвания за хепатит B и C се провеждат в четири града в страната - Бургас, Русе, Варна и Стара Загора. 

Инициативата е по повод Световния ден за борба с хепатита. 

На 28 юли ще има безплатни прегледи в Бургас (Морската градина, при Флората) - от 16:00 до 21:00 ч., скрининг за хепатит B и C.

На 28 и 29 юли ще има безплатни прегледи в Русе (УМБАЛ Русе, партер) - от 08:00 до 19:00 ч., скрининг за хепатит C.

На 28 юли - в Стара Загора (пред Общината) - от 10:00 до 15:00 ч., скрининг за хепатит B и C.

От 1 до 15 август - във Варна (УМБАЛ „Св. Марина, ет. 11) – скрининг за хепатит C.

Според проучване на Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания сред пациентски организации от цяла Европа България е сред 14-те държави, които имат национални стратегии за борба с хепатита. В страната ни обаче, за жалост, все още не е приета разписаната стратегия и понастоящем не се изпълнява. Пълните резултати от изследването ще бъдат популяризирани от ELPA през октомври 2016 г.

Световният ден за борба с хепатита се чества ежегодно от 2008 г. насам с различни инициативи в цял свят, като по традиция „Хепасист” взема активно участие в отбелязването на събитието. Тазгодишното послание на кампанията – “Елиминацията на хепатита – следващото голямо постижение” се реферира към публикуваният през т.г. доклад на Световната здравна организация, който поставя редица стъпки, които страните от Европа трябва да предприемат по пътя към елиминация на заболяването.

Хепатитът е едно от най-коварните заболявания, тъй като поради липсата на ясни симптоми мнозина не знаят, че са заразени. Хроничните хепатити В и С крият сериозни рискове от тежки усложнения – ако не бъдат третирани, могат да доведат до цироза и рак на черния дроб. Усложненията, вследствие на цирозата, могат да бъдат смъртоносни, a ракът на черния дроб е почти винаги фатален. Според Световния хепатитен алианс всеки ден от хепатит умират 4 000 души.

По данните на Световната здравна организация в Европа има над 10 млн. нови случая на хепатит всяка година, като едва около 5% от хората знаят за своето състояние. Това води до късна диагностика, усложнения и над 1.4 милиона смъртни случая годишно от цироза и рак на черния дроб.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови