Безплатна психологична помощ за онкоболни в столични болници

OFFNews 19 януари 2023 в 12:56 858 0

кабинет

Снимка Pixabay

Консултациите ще се осъществяват в Първа, Втора, Четвърта и Пета градски болници в София

Изпълнение на програма за напълно безплатна психологическа помощ от специалисти започва в четири от общинските многопрофилни болници в София. Това съобщи председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев в Първа градска болница по повод решение на градския парламент за предоставяне на психологическа подкрепа на пациентите с онкологични заболявания.

Ръководствата на Първа, Втора, Четвърта и Пета градски болници в София с активното участие на Асоциацията на пациенти с онкологични заболявания, успяхме да приемем програма за напълно безплатна психологическа помощ от специалисти, които вече са назначени на половин работен ден във всяко едно от здравните заведения, каза Георгиев.

Председателят на СОС посочи, че психолозите преимуществено ще работят с пациенти с онкологични заболявания, като програмата е отворена за пациенти, които се лекуват навсякъде, тоест не е задължително да са пациенти на четирите общинските заведения. Георгиев добави, че подкрепа могат да получат не само за болните, но и техните близки, като целта е да им се помогне да преминат по-леко през тежките изпитания, на които също са подложени.

На интернет страниците на всяка една от болниците вече има информация за записване, имейл, телефон за връзка, така че хората могат да се обръщат напълно безплатно, за да си поговорят и получат подкрепа, така както се прави навсякъде по света, каза той.

„Ние надградихме този проект и услугите на нашите клинични психолози се ползват вече от нашия персонал“, посочи изпълнителният директор на Първа градска болница проф. Цветомир Димитров.

Георгиев добави, че до два месеца в Столичния общински съвет ще бъде предложен общински план за превенция на онкологичните заболявания. Акцент в него ще бъдат информационни кампании за популяризиране на ранната диагностика на онкологичните заболявания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !