Безплатен санаториум за пациенти с усложнения от COVID-19

30% от преболедувалите инфекцията се нуждаят от рехабилитация, съобщи директорът на УМБАЛ "Александровска" проф. Борис Богов

Янка Петкова 03 февруари 2021 в 13:23 1980 0

Снимка Архив

Не по-малко от 30% от преболедувалите COVID-19 се нуждаят от рехабилитация, затова Александровска болница и специализираните болници за рехабилитация в страната започват мащабна пост-COVID програма, в която могат да се включат всички пациенти, които продължават да имат оплаквания.

Това обяви директорът на Александровска болница д-р Борис Богов на брифинг при представянето на програмата.

Програмата ще има няколко етапа. Първият включва безплатни прегледи и консултации на пациенти с доказан преболедуван COVID-19, а също и на такива, които смятат, че са го преболедували без да са диагностицирани. При необходимост ще се извършват задълбочени клинични прегледи и лабораторни изследвания, които да установят промените, настъпили след коронавируса.

Проф. Богов уточни, че прегледите ще се осъществяват от кардиолози, нефролози, невролози, пулмолози, психиатри, микробиолози, имунолози и специалисти по образна диагностика под ръководството на инфекционист, който още от март м.г. работи с COVID пациенти.

Следващият етап е с участието на болниците за рехабилитация – при необходимост пациентите ще бъдат изпращани за 10-дневен престой в някоя от 13-те структури в цялата страна (Баните Смолян, Банкя, Баня Карлово, Велинград, Вършец, Кюстендил, Момин проход, Наречен, Овча купел, Павел баня, Сандански, Хисаря, Поморие).

Там, за първи път у нас, ще се въведе в широка употреба т.нар телемедицина – ще се следят в реално време различни показатели и ще има опция за консултации с лекарите от Александровска болница. Възможност за насочване към санаториум ще има не само през тази болница, а също и от общопрактикуващ лекар, специалист или с епикриза от болница.

Стартът на програмата е на 8 февруари, като ще има предварително записване на пациентите за прегледи в Александровска болница на телефон 02/9230467. За пациентите всичко ще е безплатно, а здравният министър проф. Костадин Ангелов посочи, че с НЗОК ще се уточни дали ще има специална клинична пътека за рехабилитацията, или ще бъде създадена национална програма за целта. Той призова и други болници – държавни и частни, да се включат в подобни инициативи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови