Безконтролното прилагане на антибиотици ще причини бактериални пандемии

OFFNews 03 февруари 2021 в 09:25 1041 0

Вероятно следващите пандемии ще бъдат отново вирусни, но могат да бъдат и бактериални. Трябва да се подготвим за подобен вариант. Бактериите могат да се усъвършенстват и да победят антибиотика. Причината е безконтролното му прилагане. Постоянно чувам от близки „бях на лекар и той дори един антибиотик не ми предписа”. Това заяви в ефира на Нова телевизия доц. Любомира Николаева–Гломб, ръководител на отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

По думите й пандемията от COVID-19 нито е най-голямата, нито е най-унищожителната в историята на човечеството.

Пандемии и епидемии винаги е имало и ще има. Само преди век грипната пандемия е отнела между 20 и 50 милиона живота. Тоест, повече от жертвите на Първата световна война, поясни Гломб.

Тя допълни, че СЗО има списък от десетина болести, които са предполагаемите причинители на бъдещи пандемии. В него са например Кримска хеморагична треска, вирусът Зика, Ебола и тн., уточни вирусологът.

Доц. Любомира Николаева–Гломб коментира и новината, че вече мутиралият британски вариант на COVID-19 отново е мутирал.

Британците заложиха на специален институт, който се занимава само с коронавируса. Оказа, че върху британския вариант, който циркулира в Англия, се е появила известната мутация 484К, при която една аминокиселина е заменена с друга. Тя е характерна за южноафриканския щам. Предполагам, че това няма да бъде голям проблем. Преболедувалите и ваксинираните просто ще имат леко по-слаб имунитет, а не липсващ. В Националния център по заразни и паразитни болести имаме машини и специалисти, които извършват изследвания на щамовете. До момента при 33 проби е установен британския вариант. Търсим и южноафриканския и бразилския, уточни Гломб.

По думите й е нормално броя на заразените леко да се повиши, защото мерките у нас се разхлабват.

Най-важно е да няма паника. Децата над 12-годишна възраст предават вируса по-лесно, както възрастните. Тези в детската градина и началните училища имат по-малко рецептори и вирусът се прикрепя по-трудно, коментира още вирусологът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови