Без маски на закрито в Кипър от днес

OFFNews 11 април 2022 в 10:40 625 0

Снимка Архив/Getty Images

Облекчаване на ограниченията заради коронавирусa е в сила от тази сутрин в Кипър, съобщава "Сайпръс мейл". Вече не е необходимо използването на защитни маски на открито, а изискването за SafePass (удостоверение за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест) за работното място отпада, с изключение на старчески домове, болници, медицински центрове и други здравни институции, предаде БТА.

Няма да се изисква SafePass и за влизане на места, които обслужват обществеността, а така също и в държавните служби, предоставящи услуги на гражданите, археологически обекти, музеи, исторически обекти, галерии, фермерски пазари, базари, панаири.

От 18 април премахването на Safe Pass ще обхване и търговските центрове (с изключение на хранителните обекти в тях).

Освен това, от днес, заетостта на театрите, кината, концертните зали и пр. се увеличава до 100 процента от капацитета, а работа от разстояние се препоръчва за 25 процента от личния състав на предприятията и организациите от частния и публичния сектор.

Въвежда се също автоматично освобождаване от карантина на 7-ия ден за лицата, които са дали положителен тест за коронавирус, без да е необходим бърз тест, при условие че нямат активна симптоматика. Освобождаване по-рано от 7-ия ден може да се извърши чрез PCR тест с отрицателен резултат на 5-ия ден.

Освен това от гражданите, определени като близки контактни лица, вече се изисква да се самоизолират за период от пет дни (в сравнение със седем преди), при условие че не са с проявени симптоми. Близките контакти са задължени да се подложат на бърз тест на 3-ия и 5-ия ден след контакта.

Посещаването на пациенти в държавни и частни болници вече е разрешено за един посетител на посещение с представяне на 24-часов бърз тест.

При завръщането си в училище след великденската ваканция, на 2 май, учениците ще трябва да представят 48-часов бърз тест, който ще бъде последван от тестване веднъж седмично. Досега кипърските ученици се тестваха два пъти на седмица.

От 15 април правителствените съобщения за положителните случаи на COVID-19, хоспитализациите и починалите ще се правят веднъж седмично, а не всекидневно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови