Белодробната болница: Двама лекари и 4 сестри напуснаха. Респираторни маски има само за 2-3 дни

Като затишие пред буря е - все още нямаме пациенти, но до дни ще се напълни и няма да има с какво да работим, споделят от лечебното заведение

OFFNews 20 март 2020 в 07:50 7671 1

Двама лекари и четири медицински сестри са напуснали столичната Белодробна болница. Напрежението там не е стихнало, след като екипът обяви преди дни, че обмисля колективна оставка, защото приема изследвани за Covid-19 пациенти без достатъчна защита.

С двамата напуснали през последните два дни на работа остават двама, а трети се очаква да се присъедини днес. Без четирите сестри остават само две, очакваме още една колежка да дойде и да се включи, за да връзваме някакъв график, споделиха тази сутрин от болницата пред bTV.

В лечебното заведение има ръкавици и маски, но респираторните маски са проблем - това притеснява персонала най-много, заедно с липсата на достатъчно хора, които да работят. Затова от "Света София" призовават млади доброволци за се включат.

"Миналия четвъртък дадохме справка за защитните средства, които искаме от Министерството на здравеопазването, но до днес нямаме никакъв отговор. В същото време, количествата са много малко, на изчерпване. Като затишие пред буря е - в момента нямаме пациенти, но ще се напълни. Няма да има с какво да работим само след два, три дни", предупредиха от лечебното заведение.

Лекари и сестри са предприели и собствена инициатива да се снабдят. Всеки, който е останал, си е поръчал сам защитно облекло, но оттам предупреждават: "Не можем да се справим, въпреки самоинициативата, с респираторните маски и кадровия проблем. Не отказваме да работим, но ако нямаме предпазни облекла, с които да се защитим, няма да продължим".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

1

Asteroid

20.03 2020 в 11:56

Ако е вярно, че чакат повече от седмица за отговор от министерството, значи няма нужда от отговор - няма налични защитни средства. Направо ме е страх да мисля какво следва, когато се увеличи броя на болните. Ще има natural selection в естествени условия.
 
X

Да помогнем на украинските деца!