Белгия и Испания ни слагат в червената зона, пристигащи без сертификат - под карантина

По-строги правила за влизане в страната ни налага и Чехия

OFFNews Последна промяна на 21 август 2021 в 09:51 2565 0

Снимка Архив

От днес България е в списъка със страни от "червената зона" за пътуване до Белгия, а от понеделник - до Испания. 

И двете страни ще изискват при влизане отрицателен PCR тест за Covid-19, сертификат за ваксинация или документ за преболедуване на коронавируса. 

Българските граждани, които не разполагат с един от трите документа, ще бъдат поставяни под карантина.

Европейски страни налагат отново стриктни ограничения върху пътуванията в момент, в който броят на новозаразените с коронавируса в Европа нараства, съобщиха ДПА и БТА. 

От понеделник Германия става за Испания рискова страна във връзка с коронавирусната пандемия. Прекатегоризирането ще е в сила първоначално за седем дни. Това означава, че всички на и над 12 години, които влизат в Испания от Германия, трябва да представят доказателство за ваксинация, документ за прекаран Ковид-19 или отрицателен тест за коронавируса. Правилото ще е в сила до полунощ на 29 август засега. В списъка на Испания за рискови зони влизат и няколко австрийски провинции - Долна Австрия, Щирия, Каринтия и Горна Австрия. 

От понеделник Чехия категоризира Германия като оранжева зона, което означава, че тя е страна със среден риск на предаване на коронавируса. На практика това не означава, че нещата ще се променят много. Както и преди, всеки, който иска да влезе в Чехия от Германия, ще трябва да представи отрицателен тест за коронавируса или да има пълен ваксинационен цикъл. В допълнение трябва да се попълни и онлайн регистрационен формуляр.

Швейцария и България са категоризирани от Чехия като страни от червена зона и правилата за влизане оттам стават по-строги. Хората, идващи в Чехия от тези две държави, трябва да представят отрицателен тест за коронавируса и да са под карантина. Тя може да приключи на петия ден най-рано при представяне на нов отрицателен тест за коронавируса. Напълно ваксинираните са освободени от това изискване. Подобни строги правила ще започнат да се прилагат в бъдеще и за идващите от САЩ и Израел.

Германия вчера прекатегоризира гръцкия остров Крит и други популярни гръцки островни дестинации, като Кос, Миконос и Родос като високорискови зони. От утре Канарските острови и Каталуния ще бъдат пък извадени от списъка с високорисковите зони на Германия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови