Бебе в кувьоз беше транспортирано до Франция в уникална акция на екип от Майчин дом

Три министерства се ангажираха с осъществяването на животоспасяващия рейс

OFFNews 13 октомври 2020 в 17:18 2185 0

Снимка Pixabay

Тримесечно бебе в кувьоз беше транспортирано до Париж в уникална акция на екипите на военния самолет "Спартан" и СБАЛАГ "Майчин дом".

Момиченцето е поддържано с апаратура за непрекъсната дихателна вентилация. Детето е родено с рядкото генетично заболяване Вроден хиповентилационен синдром, който се отличава с дихателни проблеми по време на сън – когато детето напълно спира да диша.

Становището на експертна комисия от „Майчин дом“, която разглежда случая, определи необходимостта от транспортиране на детето към френската болница „Робер Дебре“ и техният специализиран Институт за контрол на дишането.

В Париж родителите ще преминат специален курс на обучение как да бъде обслужвани специфичните потребности на бебето и да се използва неинвазивна техника и апаратура за поддържане на дишането.

Екипът на Интензивното отделение на Клиника по Неонатология, който придружава 3-месечното момиче, включва д-р Анета Попиванова и акушер Камелия Спасова. Операцията по организацията и обезпечаването с медицинската апаратура за транспорт е ръководена от проф. д-р Боряна Слънчева.

По думите на изпълнителния директор проф. д-р Иван Костов сложната медицинска акция между СБАЛАГ „Майчин дом“, Министерство на здравеопазването, Министерството на отбраната и Министерството на външните работи ще завърши успешно след около месец, когато момиченцето се прибере благополучно в България.

Специфичната транспортна акцията е първата с такъв мащаб в условия на пандемия, реализирана с екип на най-голямата и най-старата акушеро-гинекологична болница в България „Майчин дом“.

Проф. д-р Костов подчертава сложността на координацията и изказва благодарността си за активната подкрепа и съвместните усилия на Министерство на здравеопазването, Министерство на отбраната и Министерството на външните работи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови