БЧК празнува 145 години, открива пункт за доброволци в Пловдив

OFFNews 25 октомври 2023 в 15:13 684 0

годишнина БЧК

Снимка Президенство

Церемония по случай 145-годишнината от създаването на БЧК

Пункт за набиране на доброволци ще отвори врати в Пловдив по повод 145-та годишнина от създаването на Българския червен кръст, съобщи БНР.

БЧК отбелязва своя рожден ден на 25 октомври - датата, на която през 1878-ма е основано първото червенокръстко дружество в Сливен под председателството на митрополит Серафим.

Уставът й е утвърден от княз Дондуков-Корсаков - главен губернатор на Източна Румелия. След Съединението на Княжество България и Източна Румелия на 20-ти септември 1885 г. е създадена и Националната организация с председател митрополит Климент (Васил Друмев). За нея указ подписва князАлександр Батенберг, който взема БЧК под свое покровителство.

Организацията е призната и от Международния комитет на Червения кръст в Женева с писмо от 20 октомври 1885 година. От създаването й досега тя има петнадесет председатели, сред които са значими личности като проф. Стоян Данев, проф. Васил Моллов, проф. Димитьр Ораховац и д-р Любен Рачев.

Българският Червен кръст (БЧК) е институция, която винаги е подавала ръка, за да може да помага. Ръката, която е подавала, е много силна, защото успяхме да вкараме в действията формулата – обединявай и решавай проблемите. Това заяви председателят на БЧК акад. Христо Григоров по време на церемонията по случай отбелязването на 145 години от създаването на БЧК. Честването се проведе под патронажа на държавния глава.

Григоров посочи, че преди 145 години, по подобие на Руския Червен кръст, се създава Българският Червен кръст.

Успяхме да обединим усилията на журналистите, държавните институции, корпоративния бизнес и български народ, каза Григоров. Когато се обърнем с идея или апел, отвсякъде идва помощ, заяви председателят на БЧК. Когато има бедствия, аварии, катастрофи, на първа линия е БЧК, каза още акад. Христо Григоров. Българският народ живее неособено комфортно и има нужда все повече от реална помощ, която да му даде възможност да усети, че не е сам в това време, посочи той.

Българският Червен кръст се утвърди като стожер на основополагащи обществени ценности, като еталон за съпричастност, солидарност и единение, от които имаме особено силна нужда днес. Това заяви президентът Румен Радев в приветствието си по време на тържественото отбелязване на 145-ата годишнина от създаването на Българския Червен кръст. Честването се проведе под патронажа на държавния глава и изрази дълбока признателност към всички доброволци, членове и ръководството на БЧК за неизменната им готовност да изпълняват своята хуманитарна мисия.

БЧК получи поздравителен адрес и от министър-председателя акад. Николай Денков.

БЧК има значителен принос за формирането и първите стъпки на българската обществена здравна система. Организацията построява и много болници в София, Плевен, Хасково, Бургас и др., изгражда и ръководи повече от 40 години болницата “Червен Кръст”, която днес е едно от най-модерните и авторитетни държавни лечебни заведения – болница „Пирогов“. Към лечебното заведение през 1900 г. е открито и първото училище за милосърдни сестри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика