Базата на медицинските хеликоптери в Ямбол ще е в двора на новата болница

OFFNews 05 май 2023 в 19:21 1376 1

болница

Снимка Архив

Новата болница в Ямбол

Оперативната база за медицински хеликоптери в Ямбол ще е на терен от 1600 кв. метра в двора на новата болница. Освен площадка за кацане ще има и хангар за хеликоптер, който ще бъде базиран постоянно в града, каза за БТА изпълнителният директор на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Ямбол д-р Панайот Диманов.

Площадки за спешна помощ по въздух ще има в осем болници в страната. В Ямбол обаче ще бъде единствената оперативна база от предвидените общо пет, която ще е в двора на лечебно заведение. Останалите са на летища в София, Пловдив, Варна, Долна Митрополия, подчерта директорът на областната болница „Св. Пантелеймон“.

Първоначалното намерение на държавата беше оперативният център да е в авиобаза "Безмер" край Ямбол. Хеликоптерна площадка е заложена в проекта за довършването на новия болничен комплекс още през 2018 г. Правени са огледи на терена от експерти на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“. Преценено е, че мястото е подходящо не само за площадка, а и за оперативна база, която да обслужва цяла Югоизточна България, каза още изпълнителният директор на МБАЛ-Ямбол.

„Там където ще се намира, няма никакви проблеми за излитане и кацане, за разлика от други областни болници. Това има огромно значение не само за Ямбол, а за целия регион, защото в много бърз порядък, в т. нар. „златен час“, пациентите ще бъдат обслужвани“, посочи д-р Диманов.

По думите му това е индикация, че държавата ще осигури и останалите средства за новата сграда на болницата в Ямбол. Необходими са още 9 млн. лева за индексация на строителните материали и 30 млн. за медицинска апаратура и обзавеждане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

06.05 2023 в 12:35

дано да е обмислено, защото хеликоптерите духат много, и ще трошат камъчета джамове , ако до висока сграда се пласират.

декар и полвина малко ми се струва, в градски условия. Да не говорим за шума, ама то наблизо циганска махала, никой не му дреме.

По-добре е все пак да има, дори необмислено, отколкото да няма изобщо, но отбелязвам, че изглежда дърварско малко. Нямат опит в такива проекти администраторите.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика