Бавят проверка за насилие над лекар

От НСОПЛБ настояват прокуратурата и здравният министър да вземат мерки

OFFNews 07 февруари 2020 в 11:29 1419 0

Снимка Александра Маркарян

Бави се проверката за насилие над общопрактикуващ лекар, сигнализират до институции и медии от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ), без да назоват града, в който е извършено насилието.

В края на януари 2020 г. в офиса на сдружението е постъпил сигнал за побой над лекар по време на нощно дежурство в „Неотложен кабинет“.

Кабинетът се намира в сградата на бивша поликлиника в центъра на града, в съседство с РПУ. На подадения от нападнатия лекар сигнал с „паник бутон“ се е отзовала група от СОТ, която е установила насилниците и не е била повикана полиция в момента.

Медикът е подал жалба в РПУ, но месец след жалбата все още няма резултат от проверката.

От НСОПЛБ настояват да бъдат наложени санкции на насилниците и да бъде потърсена отговорност от хората, отговорни за установяването на нарушителите и подвеждането им под наказателна отговорност.

От сдружението припомнят, че по-рано през януари здравният министър, главният прокурор и председателят на БЛС подписаха споразумение за сътрудничество и взаимодействие за предотвратяване и разследване на престъпления, свързани с дейността на медицинското обслужване. 

"Подобни деяния и отношение към лекарите, изпълняващи служебното си задължение, води до нежелание и отказ сред колегите ни да дават дежурства в тези кабинети и съответно лишават населението от съответната медицинска помощ. Моралната страна оставяме без коментар", завършват писмото си от НСОПЛБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков