Барометър ще оценява здравеопазването веднъж годишно и ще предлага решения

OFFNews 16 май 2023 в 12:47 557 0

Здравен барометър

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

Представяне на Здравен барометър

Нова гражданска инициатива „Здравен барометър“ ще наблюдава, анализира и оценява системата на здравеопазването. Тя беше представена публично от проф. Даниел Вълчев, генератор на идеята и проф. Тодор Кантарджиев.

Двамата очертаха основните групи индикатори, използваната методология, потенциалните източници на информация и периодичността на публичните представяния на инициативата. Сред присъстващите бяха здравни специалисти и депутати.

Как ще работи

Нашата идея е да правим един път годишно анализ, който да излиза и на книжка, в който да следим показателите на годишна база, и през пролетта и късната есен - две дискусии по значими теми, обясни проф. Вълчев, ръководител на проекта. По думите му има поне 10-15 теми, които е хубаво да бъдат дискутирани, като финансиране на здравната система, лекарствена политика, антибиотична зависимост, здравеопазване и възраст, профилактика.

Тежка система с много предизвикателства

Първоначалният поглед на Здравен барометър върху системата на здравеопазването показва, че това е една от големите и тежки публични системи, управлението на която поставя редица предизвикателства – много на брой институции с комплексен правен статут, които не се намират в йерархична зависимост; сложна система за финансиране; влияние на редица фактори, които са външни за системата; традиционно високи очакванията и ниско ниво на доверие на обществото и др, подчерта той.

Съществува относителен консенсус, че системата се нуждае от реформи, които обаче, трябва да се основават на анализ на данните и доказателства. Въпреки че реално съществува разнообразна статистическа информация за здравеопазването.

Състоянието на системата от данни в момента

Информацията е разпръсната, а съществуващите бази данни акцентират върху различни индикатори, което прави трудно намирането, систематизирането и сравняването на данните. По-голяма част от информацията е на чужд език. Не всички данни са публично достъпни. Годишните доклади се публикуват със сериозно закъснение и липсва публично достъпен анализ на данните.

Индикатори на барометъра

Виждаме шест групи индикатори, които биха могли да са част от системно изследване на здравната система – финансови параметри, ресурсите в системата – структури и хора, нормативна рамка на здравеопазването, здравни детерминанти – здравен статус, здравно обслужване и резултатите от всичко това – някакво понятие за ефективност на системата, посочи Вълчев.

Здравният барометър ще прави количествен анализ, качествен анализ на значими проблеми, анализ на основни нормотворчески инициативи в областта на здравеопазването и периодичните изследвания на общественото мнение. Проф. Вълчев обясни, че за инициативата ще бъде използван натрупаният опит при подготовката на „Юридически барометър“. Проектът ще се осъществява от подвижен екип от здравни експерти, юристи и икономисти, а първият анализ ще бъде представен в края на септември, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!