Бананите и овесените ядки създават риск от диабет при предразположени деца

OFFNews 09 септември 2024 в 09:15 941 0

овесени ядки

Снимка Pixabay

Изследването е представено на форум на Европейската асоциация за изследване на диабета

Изследване на финландски учени установи, че децата, които са генетично предразположени към диабет тип 1 и консумират банани, овесени ядки и кисело мляко, са по-склонни да се разболеят от това заболяване, докато консумацията на ягоди и боровинки намалява риска.

Проучването показва, че пшеницата също е рисков фактор за автоимунната форма на диабет, докато зеленчуци като броколи, карфиол и зеле имат защитен ефект. Професорът, който е автор на резултатите, заяви, че фактът, че някои плодове съдържат следи от пестициди, може да обясни защо някои от тях повишават, а други намаляват риска от диабет тип 1.

Суви Виртанен и нейните колеги от Финландския институт за здраве и благосъстояние са анализирали хранителния режим на 5674 финландски деца, които са генетично предразположени към заболяването, като са ги проследили от раждането им до шестгодишна възраст. Деветдесет и четири от децата са развили диабет тип 1 до тази възраст, а други 206 са развили автоимунитет към островните клетки, което означава, че рискът да се разболеят от него е много по-висок.

Изследователите са анализирали 34 различни групи храни и са установили, че колкото повече плодове като банани, овес или ръж са консумирали децата, толкова по-голям е бил рискът да се разболеят.

Тази констатация може да смути родителите, тъй като, допълва Виртанен, „много от храните, за които установихме, че са свързани с повишен риск от диабет тип 1 и болестен процес, се считат за част от здравословното хранене“.

За разлика от тях обаче консумацията на ягоди, боровинки, малини, касис и други горски плодове изглежда предпазва децата от заболяването. Колкото повече са ги консумирали, толкова по-малък е бил рискът за тях.

Горските плодове са особено богати на полифеноли - растителни съединения, които могат да потиснат възпалението, свързано с развитието на диабет тип 1. От друга страна, плодовете могат да съдържат вредни вещества, които не се срещат в плодовете. Например в плодовете може да няма пестициди, които се съдържат в други плодове, казва Виртанен.

Тя представя своите открития на годишната среща на Европейската асоциация за изследване на диабета в Мадрид. 

"Важно е да се установи кои фактори в тези храни са отговорни за тези асоциации. Ако се установи, че плодовете съдържат определен защитен фактор това вещество или самите плодове биха могли да се използват за предотвратяване на Т1Б“, казва ученият.

Според проф. Виртанен би било преждевременно да се издават каквито и да било препоръки за хранителния режим на бебетата и кърмачетата въз основа на резултатите от проучването.

Виж още за:
    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Заедно с Азов на фронта в Донбас. Нашият кореспондент Горица Радева разказва войната от първо лице