Български учени ще изследват аутизма при възрастни

OFFNews 07 септември 2022 в 10:23 4183 0

Нов български университет

Снимка НБУ

В България няма официална статистика за броя деца и възрастни, които имат аутизъм

Учени от департамент „Когнитивна наука и психология" на Нов български университет подготвят въпросник за симптоми на аутизъм при възрастни, съобщиха от учебното заведение.

Оригиналният въпросник е създаден от д-р Simon Baron-Cohen и неговия екип в Autism Research Centre в Cambridge University. Целта на изследването, което се ръководи от д-р Михаела Барокова, е да направи достъпен на български език въпросник, който може да се попълни, ако някой има съмнения, че има аутизъм или сходно разстройство от аутистичен спектър и иска да разбере доколко поведението отговаря на характерните симптоми.

Изследването има за цел да направи българска адаптация на въпросника Autism Spectrum Quotient (Baron-Cohen et al., 2001), който е скринингов въпросник за симптоми на аутизъм при възрастни. 

Специалистите ще изследват каквa част от лицата над 18 години у нас проявяват симптоми на аутизъм.

Към този момент в България диагноза аутизъм обикновено не се поставя официално на възрастни, не се води и статистика. 

По последни данни на Центъра за контрол на болестите в САЩ 1 на всеки 44 деца (2,27%) на 8-годишна възраст има разстройство от аутистичен спектър (CDC, 2022). При възрастните процентът (2,21%) е сходен (CDC, 2017).

В България няма официална статистика за броя деца и възрастни, които имат аутизъм, но според епидемиологични изследвания от други държави, нямаме основание да смятаме, че процентът драстично ще се различава.

Според НСИ броят на българите над 18 години към 31.12.2021 г. е 5 526 764 (НСИ, 2021), следователно приблизително 120 хиляди българи вероятно проявяват симптоми на аутизъм в степен, в която биха покрили диагностичните критерии за диагноза. Въпреки това начинът за получаване на такава диагноза остава неясен.

С включването си в анкетата, участниците ще трябва да отбележат доколко са съгласни с твърдения относно техните социални умения, интереси и навици. В допитването ще има няколко демографски въпроса за възраст, пол и степен на образование, както и за роднинска връзка с лице с диагноза аутизъм.

Попълването на въпросника ще отнеме не повече от 5 минути. След това всеки участник ще получи информация за брой точки и как той се отнася до нормите за аутизъм според оригиналната версия на въпросника. Важно е да се отбележи, че тези норми отговарят само за английската версия на въпросника и съответно НЕ трябва да се интерпретират като точни. Тези предварителни резултати НЕ заместват обстойно клинично обследване от специалист.

Участието на всеки, който прояви интерес, ще помогне за адаптацията на международния въпросник към българския контекст. След приключване на адаптацията, този въпросник ще може да се използва за скрининг на симптоми на аутизъм при възрастни.

Повече информация за изследването тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!