Български лекари създадоха протокол за лечение на кожни тумори

Научното постижение е стъпка към въвеждането на държавен стандарт за поведение при редки злокачествени тумори

OFFNews 12 декември 2023 в 16:30 1858 0

автори

Снимка УСБАЛ по Онкология

Д-р Гаврилова, доц. Джонгов, д-р Чавдарова, д-р Георгиев

Трима лекари от УСБАЛ по онкология създадоха протокол за лечение на ранен меланом и други кожни тумори.

Единственият по рода си интердисциплинарен труд е дело на д-р Ива Гаврилова, д.м., д-р Лидия Чавдарова-Иванова, д.м. и д-р Венелин Георгиев, д.м. В него са обединени три монографии на тема: „Съвременна диагностика и възможности да лечение на редките злокачествени кожни тумори“.

Изследването систематизира опита, натрупан от екипната работа на Клиниките по онкодерматология, нуклеарна медицина и онкохирургия в УСБАЛ по онкология и е под патронажа на eдни от най-изявените специалисти в областта - проф. Елена Пиперкова, дм, дмн – началник на Клиниката по нуклеарна медицина и доц. Лъчезар Джонгов, дм – началник на Клиниката по коремна хирургия.

Научните трудове разглеждат диагностичните възможности и ролята на биопсията. Всяка от монографиите съдържа анализ от клиничната практика на авторите за последните три години. 

Иновативният метод сентинелна биопсия е без алтернатива за точното определяне на стадия на заболяването при новодиагностицирани пациенти и за рестадиране при наличие на рискови фактори или съмнение за напредващо заболяване.

От лятото на тази година вече се прилага адювантна имунотерапия в още по-ранните стадии на заболяването. Този напредък в медицината изисква изключително точна диагностика и прецизен алгоритъм за коректно стадиране, с възможност за своевременно разпознаване на пациентите с ранен меланом. Най-прецизният метод за ранно оперативно стадиране при меланом, признат в света, е биопсията на стражевия лимфен възел (БСЛВ), известен като сентинелна биопсия.

Малигненият меланом и Меркел-клетъчният карцином сa агресивни злокачествени кожни тумори, които бързо развиват метастази. Последните клинични проучвания и научни публикации дават надежда, че навременното и насочено лечение още в началните стадии на заболяването, може значително да подобри прогнозата за пациента. Навлизането на адювантните имуно- и таргет-терапии коренно промени ситуацията и 5-годишната преживяемост на пациенти с меланом във IIВ-С и III-ти клиничен стадий се повиши от 5% на 45-65%.

Работата на тримата учени получи признание за принос в развитието и прецизирането на техниката, усъвършенствайки различни етапи от извършването на сентинелната биопсия. Общият им труд демонстрира най-доброто комплексно съвременно лечение в ранен стадий и може да бъде ползван като учебно помагало за поведение при меланом и други карциноми. Формулираният от авторите диагностичен протокол е стъпка към въвеждането на държавен стандарт за поведение при редки злокачествени тумори.

За да бъдат максимално полезни на колегите си, авторите предоставят монографиите си за свободен достъп през сайта на издателя – Българската асоциация по дермато-онкология.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика